Foto: Logo

Kako je agenciji Beta rečeno u tom ministarstvu, Instituti se finansiraju projektno, a ne direktno, što podrazumeva samo isplatu sredstava za naučno-istraživački rad i materijalne troškove istraživanja na tekućim projektima.

Visina zarada zaposlenih se odredjuju u skladu sa Zakonom o radu, a ne na osnovu Zakona o naučno istraživačkoj delatnosti.

Ministarstvo, takođe, nema informacije o zaradama zaposlenih u Institutu „Vinča“ i ne donosi odluku oko raspodele sopstvenih sredstava, već je to regulisano internim aktima instituta. Između ostalog, kako je rečeno, Upravni odbor Instituta je nadležan da usvoji finansijski plan za svaku godinu.

Međutim, u ministarsvu kažu da je Upravnom odboru Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ istekao mandat krajem novembra 2018. godine, a novi bi trebalo da imenuje Vlada Srbije do kraja godine.

Odmah nakon imenovanja, Ministarstvo će dati nalog novom UO da u skladu sa svojim nadležnostima ispita navode koji su se pojavili u medijima. Trenutno je u Institutu „Vinča“ budžetska inspekcija čije rezultate očekuje i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rečeno je Beti u tom ministarstvu.

Kakao su naveli, državna revizorska institucija je nakon izvršenog nadzora nad radom Instituta 20. decembra 2017. godine objavila Izveštaj o nepravilnostima u poslovanju Instituta Vinča, a proverom su utvrdjene znatne nepravilnosti, a izveštaj je dostupan na sajtu DRI.

U vezi imenovanja novog direktora Upravni Odbor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ je 25. avgusta 2017. godine, u skladu sa Zakonom o naučno-istraživačkoj delatnosti, raspisao javni konkurs za izbor direktora.

Nakon sprovođenja konkursne procedure i prezentacije četvorogodišnjeg programa rada kandidata, Naučno veće Instituta dalo je mišljenje o kandidatima za direktora, iz ministarstva navode da je veće kao najboljeg ocenilo Milicu Marčetu Kaninski, što je bilo i osnov za saglasnost ministarstva na predloženog kandidata.

Upravni Odbor Instituta imenovao je Milicu Marčetu Kaninski za direktora Instituta, 13.decembra 2017. godine, podsećaju iz ministarstva i navode da je obaveza sadašnje direktorke Instituta da radi na otklanjanju nepravilnosti koje je ranije ustanovila DRI.

Inače, odlukom Vlade Srbije Institut za nuklearne nauke „Vinča“ postao je u avgustu 2018. godine institut od nacionalnog značaja, a inicijativom novog rukovodstva, pokrenut je i realizovan veliki broj aktivnosti na promociji i afirmaciji Instituta Vinča.

Portal „Pištaljka“ objavio je pre nekoliko dana da je direktor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ Milica Marčeta Kaninski sprovela novu sistematizaciju u toj državnoj ustanovi kojom je ukinula nekoliko radnih mesta i spojila ih u jedno koje je dodelila svom suprugu, kome je, pride, povećala i platu za čitavih 100.000 dinara.

Direktorka je plate povećala i bratu i sestri svog muža, koji takodje rade u institutu, kao i drugim zaposlenima u administraciji, što je izazvalo nezadovoljstvo naučnika u institutu čije su plate manje od plata službenika.

„Blic“ je objavio i da se Kaninski „okružila“ sa pet pomoćnika a da je pre toga direktor imao dva pomoćnika.