Ministarstvo za rad: Nema razloga za štrajk u centrima za socijalni rad 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Ministarstvo je, kako se navodi, krajem prošle godine, u skladu sa zakonskom procedurom, uputilo svim centrima za socijalni rad i ustanovama socijalne zaštite nalog da dostave izveštaje o angažovanju zaposlenih radnika po osnovu pripravnosti (rad na dežurstvima i po pozivu poslodavca).

Ističe se da su sredstva po osnovu pripravnosti isplaćena svim centrima za socijalni rad koji su uredno dostavili tražene izveštaje.

Deo zaposlenih u Gradskom centru za socijalni rad Beograd, predvođen sindikatom „Nezavisnost“ 21. februara započeo je štrajk zbog, kako kažu, teškog materijalno-finansijskog položaja zaposlenih i nagomilanih nerešenih problema.

U saopštenju Ministarstva za rad se navodi da je Gradski centar za socijalni rad Beograd izveštaj dostavio 20. februara 2019. godine, a zbog obimne dokumentacije koju je taj Centar dostavio, Ministarstvo je odobrilo uplatu akontacije.

„Nakon izvršene analize, svim zaposlenim radnicima sredstva po osnovu pripravnosti će biti isplaćena u celosti i smatramo da razlog za štrajk ne postoji“, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Dodaje se da isplata sredstva zaposlenima po osnovu pripravnosti i neodložnih intervencija zakonska obaveza i da se planiraju u budžetu poslodavca.