Mitrović: Pretnje politički motivisane 1Darko Mitrović Foto: Miroslav Dragojević

Živimo u suludim vremenima u kojima niko nije bezbedan, svako može da preti novinarima ako mu se nešto ne sviđa, zato što nadležni organi ne sprovode zakon i ne kažnjavaju takav vid ponašanja, ističe Darko Mitrović, voditelj TV emisije „Mentalno razgibavanje“, povodom pretnji koje je nedavno dobio.

Prve pretnje Mitroviću su upućene preko društvene mreže Instragram u vidu poruke 29. avgusta, što je on i prijavio nadležnim organima.

– Zajedno sa firmom u kojoj radim, Junajted medijom, vlasnikom kanala Nova S, podneo sam prijavu Odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal i od tada nisam dobio nikakav odgovor. U međuvremenu je usledila nova pretnja sa istog profila pre dva dana, ali nismo uspeli to da prijavimo jer se na telefone u policiji nije niko javljao, objasnio je Mitrović.

On ističe da su poruke nedvosmisleno izgledale kao pretnje po život – navedeno je, između ostalog, „srešćemo se u tami“, te da policija lako može da utvrdi sa koje su adrese, ali da nikakve reakcije sada nije bilo.

– Policija može sve da otkrije, mi imamo dobre zakone koji predviđaju jasne kazne, ali ovde se zakoni ne sprovode ili se sprovode parcijalno. Da li to znači da treba da živimo pod pretnjama ili da uzimamo zakon u svoje ruke? Ovaj nedostatak pravne države vodi u anarhiju, zaključuje Mitrović.

Voditelj „Mentalnog razgibavanja“ ističe i da pretpostavlja da je njegova emisija i način na koji kritikuje vlast bila uzrok pretnjama, te da su one verovatno „politički motivisane“. Ipak, dodaje da to neće uticati na njegov posao, niti će ga uplašiti, ali je jako važno da policija reaguje zbog celokupne novinarske profesije.

– Neće ovo uticati na moj posao, slobodno se krećem, slobodno radim i moja emisija će ostati takva, a ako se nekome ne sviđa, može da promeni kanal. Ali važno je zbog svih mojih drugih kolega da nadležni odmah reaguju na ovakve situacije, zaključuje Mitrović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo pretnje Darku Mitroviću i pozvalo policiju i tužilaštvo da identifikuju počinioca i protiv njega pokrenu postupak u skladu sa zakonom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Mitrović: Pretnje politički motivisane”

 1. Uopšte ne mora da znači da se lako otkrije pošiljalac poruke/pretnje. Svako može da se zakači na neki javni free Wi-Fi, sa laptopom ili sa mobilnim i pripejd karticom za jednokratnu upotrebu i da tako pošalje poruku.
  Druga je stvar da li ljude treba hapsiti zbog gluposti koje pišu na Internetu. To takozvano tužilaštvo za “visokotehnološki” kriminal je obična fejabuk policija koja hapsi ljude zbog pisanja po društvenim mrežama. Ako je visoka tehnologija otvoriti nalog na fejsu/Tviteru/Instagramu i objaviti komentar, onda nam stvarno treba posebno obučena policija za takve genijalce.

 2. Ovaj Darko je retko iritantan tip. Zbog njega sam prestao da gledam Razgibavanje i ako sam protiv ovih vlasti i Vučića. Veoma mračan, drzak, prepotentan. On se i sa gledaocima svadja i ne da nikome da nešto predloži. Sam on je veoma ograničen u znanju i pobesni ako ga neko ispravi kad nešto nepravilno izgovori.

  • Slažem se iako sam veliki ljubitelj razgibavanja i redovno ih slušam dok radim treću smenu… Darko je kralj ali ove primedbe stoje. Meni uglavnom toliko ne smetaju te stvari što si naveo da bih prekinuo da ih gledam ( slušam) ali nekad znaju da udave sa pozicijom…skoro u svakoj epizodi.

   Emisije u kojima pričaju o ostalim društvenim temama su za svaku pohvalu. Hvala im za dobar humor. Iako se nekad ponavljaju sa temama.

   Pozdrav od pravoslavnog vanzemaljca 🙂

  • Zbog njega si prestao da gledaš njegovu autorsku emisiju, koja se uzgred, emituje desetak godina. Pošto si botini i prikrivaš istinu (da ne kažem da bezočno lažeš) samo da te obavestim da je to bila prvo radijska pa TV emisija, a na radiju b92 je ukinuta, ako se ne varam, 2013. godine dan nakon što je najavio da će sledeća biti o Vučiću. Ti naravno to ne znaš, ali znaju oni koji ti kupuju sendviče. Idi beži na one toaletoide gde si ionako verni bot.

  • Bravo, Dare je iskompleksiran ‘mali ‘ čovek , koji ne trpi nikakvu kritiku, misli da je jedini posisao svu pamet sveta , veoma drzak i bezobrazan bio i sa mnom , oko potpuno bezazlenih komentara je počeo da me vređa , … Njegova životna tragedija ga je sigurno pretvorila u generalno zlo , jer od nemoći da sebi pomogne – iz njega izbija veoma negativno i prema svima ostalima . Ne može da pronađe granicu u pljuvanju , ok po vlasti i ovom besmislu koga živimo , ali prema ljudima koji su s njim u svemu – ponaša se katastrofalno i izaziva ovo što je dobio .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.