Mitrović: Pretnje politički motivisane 1Darko Mitrović Foto: Miroslav Dragojević

Živimo u suludim vremenima u kojima niko nije bezbedan, svako može da preti novinarima ako mu se nešto ne sviđa, zato što nadležni organi ne sprovode zakon i ne kažnjavaju takav vid ponašanja, ističe Darko Mitrović, voditelj TV emisije „Mentalno razgibavanje“, povodom pretnji koje je nedavno dobio.

Prve pretnje Mitroviću su upućene preko društvene mreže Instragram u vidu poruke 29. avgusta, što je on i prijavio nadležnim organima.

– Zajedno sa firmom u kojoj radim, Junajted medijom, vlasnikom kanala Nova S, podneo sam prijavu Odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal i od tada nisam dobio nikakav odgovor. U međuvremenu je usledila nova pretnja sa istog profila pre dva dana, ali nismo uspeli to da prijavimo jer se na telefone u policiji nije niko javljao, objasnio je Mitrović.

On ističe da su poruke nedvosmisleno izgledale kao pretnje po život – navedeno je, između ostalog, „srešćemo se u tami“, te da policija lako može da utvrdi sa koje su adrese, ali da nikakve reakcije sada nije bilo.

– Policija može sve da otkrije, mi imamo dobre zakone koji predviđaju jasne kazne, ali ovde se zakoni ne sprovode ili se sprovode parcijalno. Da li to znači da treba da živimo pod pretnjama ili da uzimamo zakon u svoje ruke? Ovaj nedostatak pravne države vodi u anarhiju, zaključuje Mitrović.

Voditelj „Mentalnog razgibavanja“ ističe i da pretpostavlja da je njegova emisija i način na koji kritikuje vlast bila uzrok pretnjama, te da su one verovatno „politički motivisane“. Ipak, dodaje da to neće uticati na njegov posao, niti će ga uplašiti, ali je jako važno da policija reaguje zbog celokupne novinarske profesije.

– Neće ovo uticati na moj posao, slobodno se krećem, slobodno radim i moja emisija će ostati takva, a ako se nekome ne sviđa, može da promeni kanal. Ali važno je zbog svih mojih drugih kolega da nadležni odmah reaguju na ovakve situacije, zaključuje Mitrović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo pretnje Darku Mitroviću i pozvalo policiju i tužilaštvo da identifikuju počinioca i protiv njega pokrenu postupak u skladu sa zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari