Novi Pazar Foto: www.wikipedia.org

– Bosansko-hercegovački portali prenose da je predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Duduić, najpre podržao Nacrt pravilnika o organizaciji IZ BiH u dijaspori i „ukazao na određene specifičnosti sa kojima se susreću muslimani koji žive u zemljama zapadne Evrope, Amerike i Australije“.

 Nakon toga, muftija Dudić je članovima Sabora, a zasedanju je prisustvovao i vrhovni poglavar reisu-l-ulema Husein Kavazović, predložio „da ozbiljno razmisle o formiranju muftijstva za Bošnjake u Turskoj“. Kako prenose bh-portali, muftija Dudić je svoju inicijativu obrazložio činjenicom da u toj zemlji živi veliki broj iseljenih Bošnjaka, pa im „treba omogućiti ostvarivanje verskih prava u skladu sa njihovim interesima i potrebama“.

 BH-portali su ovu inicijativu odmah okarakterisali kao „želju IZ u Srbiji da podeli IZ u Turskoj“. Upravo je iz Turske, u poslednjih nekoliko godina, kretala inicijativa da dođe do pomirenja između dve upravljačke strukture IZ u Srbije i da se stvari jedinstvena organizacija muslimana u ovoj državi. Sve se završilo samo na pokušajima.

Obe IZ, Srbije i u Srbiji, uputile su čestitke novoizabranom čelniku Predsedništva verskih poslova Turske Aliju Erbašaru. Ne treba isključiti mogućnost, da posle izbora novog turskog verskog poglavara, ne krene nova inicijativa za stvaranje jedinstvene IZ u Srbiji, koja je, pre tačno deset godina, podeljena na dve upravljačke strukture koje se međusobno ne priznaju.