Foto: Pixabay/rawpixel

Istraživač Nacionalne alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED Irena Đorđević istakla je da je izmenama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje usvojenih u decembru 2018. godine, krenula primena mera za početnike u poslovanju.

Prema njenim rečima cilj je bio podsticanje preduzetništva i legalnih tokova među mladima i nezaposlenima.

Mere poreskog oslobađanja, dodala je, mogu da koriste oni koji su duže od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ili su u prethodnih godinu dana završili svoje školovanje.

Đorđević je navela da je potrebno da se prijavljeni registruju kao privredno društvo ili kao preduzetnici u sistemu lične zarade, navodeći da pomenute olakšice mogu da koriste samo jednom.

Ona je objasnila da osnovica na koju se iz budžeta Srbije uplaćuju doprinosi za korisnike mere u 2019. godine iznosi 23.921 dinar, dok mesečna zarada koju preduzetnik ili osnivači privrednog društva isplaćuju sebi ne sme da bude viša od 37.000 dinara.

Korisnici mera poreskog oslobođenja nemaju pravo na druge poreske olakšice, uključujući i subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje, izjavila je Đorđević.

Prema podacima iz brošure procena je da će korišćenjem te mere svaki korisnik koji se registruje kao preduzetnik na godišnjem nivou uštedeti 240.000 dinara, zbog čega je sporovođenje ovih olakšica jedno od najvažnijih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

„Mladi treba da shvate da je ovo na neki način prva šansa, gde im se oprašta neuspeh, ali se iskreno nadam da će ove mere biti postrek uspešnog poslovanja mladih“, zaključila je Đorđević.

Brošura „Startuj legalno“ urađena je u sradnji NALED i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i nakon Beograda planirano je da bude predstavljena u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Povezani tekstovi