Na Olimpijadi u mentalnoj aritmetici u Beogradu 1.200 učesnika iz 15 zemalja Evrope 1Foto: Pixabay / jarmoluk

„Beogradska Olimpijada predstavlja jedinstveni događaj i najveće takmičenje ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi“, rekao je Vladimir Novicki jedan od organizatora takmičenja.

On je istakao da su takmičari morali brzo da izračunaju tačan rezultat zadatka, isključivo napamet – bez ikakvih pomagala kao što su papir, olovka ili digitrona.

„Jedna od najinteresantnijih disciplina je Anzan – takmičenje u računanju dugačkog niza brojeva koji se na ekranu emituju izuzetno velikim brzinama, do tri broja u sekundi, a ono što je spektakularno u ovoj disciplini jeste to što su u istoj takmičarskoj grupi deca uzrasta od pet do 12 godina“, rekao je Novicki.

Na takmičenju je bilo ukupno 36 pobednika u različitim kategorijama, koji su osvojili pehare i medalje i tri nagrade u Velikom finalu, čiji su pobednici pored pehara dobili i tablet računare.

Organizatori su naveli da se proces učenja brzog računanja zasniva na drevnoj japanskoj računaljci – abakusu.

Na ovaj način, postiže se uspešan trening mozga kreiran sa idejom da se vežbaju različiti mentalni kapaciteti, kao što su: memorija, koncentracija, vizuelizacija, analitičnost i logika, navedeno je u saopštenju.