Nacionalni antifašizam nije postojao 1

Povezan je sa socijalizmom, internacionalizmom i, što je današnjem kulturno – političkom poretku najteže – sa jugoslovenstvom, naveo je u Zrenjaninu istoričar Andrija Popović na obeležavanju 73. godine od pobede nad fašizmom. Posećeni skup, na kome je prikazan film o narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, organizovao je Zrenjaninski socijalni forum.

-Kao nacionalistička i antijugoslovenska, kulturna i politička elita Republike Srbije želi da veruje u nacionalni, partikularistički antifašizam, koji tokom Drugog svetskog rata u toj formi nije postojao. Otuda rehabilitacija četničkog pokreta i njegovih prethodnika i pokušaj rehabilitacije Milana Nedića. Antifašizam je jedan od pojmova koji se ne bi smeo relativizovati. Izbor je poprilično jasan, pojedinac može biti fašista ili antifašista – naveo je Popović.

Dragoljub Đorđević, sestrić Žarka Zrenjanina i potpredsednik Subnor-a, podsetio je prisutne na istorijski značaj antifašizma.

-Podržavamo vas u odbrani imena vašeg grada, jer to nija samo puka odbrana imena već je to borba protiv fašizma. Antifašizam je najveća civilizacijska tvorevina 20. veka, nastala na temeljima istorijske pobede nad fašizmom u drugom svetskom ratu. Sam Banat bio je u to vreme nemačka teritorija, a u takvim okolnostima ljudi poput Žarka Zrenajnina suprostavili su se takvoj sili, verujući u slobodu i prosvećujući narod – naveo je Đorđević.

Srbija se suočava sa snažnim pokušajima revizije kako domaće novije istorije, tako i svetske istorije. Veliki broj institucija, organizacija i pojedinaca nastoje da rehabilituju one koji su u Srbiji bili saradnici nacista ili počinili monstruozne zločine, upravo tome Zrenjaninski socijalni forum se snažno protivi i traži ukidanje zakona o rehabilitaciji naveo je politikolog Miroslav Samardžić i podsetio da desničarski krugovi u Zrenjaninu, služeči se klevetama protiv narodnog heroja, nastoje da se bez saglasnosti stanovnika promene naziv grada.