Nadbiskup Hočevar služi misu za sve nastradale u poplavama u Zapadnoj Evropi 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Na praznik svetih Joakima i Ane, koji Rimokatolička crkva slavi u ponedeljak, 26. jula, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar služiće u katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru misu za sve nastradale u prirodnim katastrofama u Nemačkoj i drugim zemljama Zapadne Evrope.

Kako je danas saopšteno iz Katoličkog medija centra Beogradske nadbiskupije, sredstva za pomoć nastradalima u poplavama u Zapadnoj Evropi u okviru humanitarne akcije „Evropa sa nama, mi sa Evropom!“ sakupljaće se na misi u nedelju, 1. avgusta.

Prema rečima nadbiskupa Hočevara, ova akcija organizovana je u saradnji Beogradske nadbiskupije sa Ambasadom Nemačke u Srbiji i diplomatskim zvaničnicima drugih poplavama ugroženih evropskih država, a na mise su pozvani i svi nemački državljani koji žive i rade u Beogradu.

– Ovo je izraz naše solidarnosti, koju smo pokazali i kad je Italija pre nekoliko godina stradala u poplavama, kad smo organizovali i dobrotvorni koncert. O toj solidarnosti, ali i našoj povezanosti sa Evropom govore i plakati koje smo prosledili u našim župama, čija je poruka da je Evropa sa nama, ali i mi sa Evropom – kaže za Danas nadbiskup Hočevar, predsednik Karitasa Srbije.

Ova organizacija je još sredinom jula otvorila račun za pomoć žrtvama „katastrofalnih poplava koje haraju zapadnom Evropom“, posebno ističući tešku situaciju u Nemačkoj i Belgiji.

Karitas Srbije apeluje na građane i vernike da saosećaju sa nastradalima, imajući u vidu „veliku pomoć koja je stigla iz Zapadne Evrope, pre svega iz Nemačke, tokom poplava koje su 2014. pogodile Srbiju“.

Rođendanska čestitka

Na sajtu Beogradske nadbiskupije objavljeno je da je nadbiskup Hočevar 22. jula čestitao rođendan poglavaru SPC patrijarhu Porfiriju.

Aktuelni patrijarh rođen je 1961. u Bečeju kao Prvoslav Perić.

Nadbiskupija je objavila i plan posete pape Franciska Mađarskoj i Slovačkoj od 12. do 15. septembra.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.