Foto. Danas Niš (arhiva)

UPSS dodeljuje nagradu prvi put, a Južne vesti su je dobile za „objektivno, nestranačko, hrabro i pravovremeno informisanje“. U tom udruženju su kazali da nagrada ima „još jedan značaj“, uz podsećanje da je ovaj medij „u poslednje vreme predmet represije vlasti u njihovoj nameri da cenzurišu i njegove informativne sadržaje“.

Ovo udruženje je pozvalo i „sve građane Niša da dolaskom na dodelu priznanja Južnim vestima iskažu poštovanje za njihov rad i pruže otpor zloupotrebi institucija sistema“.- Niš je uvek bio na strani slobode- naveo je UPSS u pozivu.

Poreska inspekcija je prethodno kaznila Južne vesti sa oko milion dinara, pozivajući se na Uredbu Vlade koja je zasnovana na Katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, koji se ne primenjuje na privatni sektor. Poreski inspektori u toj šestomesečnoj kontroli nisu našli bilo kakav prekršaj, kazali su u ovoj redakciji.

Prema navodima Južnih vesti, inspektori su prilikom kontrole prekoračili ovlašćenja jer su između ostalog posećivali njihove i komercijalne klijente njihovog osnivača Simplicity d.o.o., kako bi proverili i zakonitost njihovog poslovanja- samo zbog povezanosti sa ovim medijem.  Poreski inspektori su uzimali kopije potpisanih ugovora između Južnih vesti i Delegacije EU u Srbiji, UN-om, OEBS-om i drugim donatorima i pokazivali ih klijentima i članovima porodica zaposlenih u ovom mediju, objašnjavajući da je to „dokaz da taj medij radi za strane službe“.

NUNS, NDNV, Lokal pres, ANEM i AOM uputili su početkom ove sedmice dopis Evropskoj federaciji novinara (EFJ), kao i evropskim i svetskim organima i organizacijama u kojem upozoravaju na „selektivnu upotrebu pravnih mehanizama i zloupotrebu zakona od strane Poreske uprave u cilju sprečavanja rada ili nanošenja finansijske i reputacione štete kritičkim medijima u Srbiji“. Dopis je prosleđen i Evropskoj komisiji i Delegaciji EU u Srbiji, Misiji OEBS, Savetu Evrope, drugim međunarodnim organizacijama i stranim ambasadama u Beogradu.

U dopisu se apostrofira „slučaj“ Južnih vesti. U njemu se od tih institucija zahteva da iskoriste svoju moć i izvrše pritisak na srpsku vladu da zaustavi neopravdane poreske inspekcije i druge oblike administrativnog uznemiravanja Južnih vesti i drugih medija, njihovih klijenata i članova porodica i da spreče primenu propisa namenjenog javnom sektoru na privatni.

Pozvane novinarske organizacije i mediji

UPSS je na sutrašnju dodelu nagrade Južnim vestima i protesno okupljanje građana pozvao predstavnike UNS-a, DNV-a, DNKiM-a, NUNS-a, NDNV-a, ANEM-a, Lokal presa i RAB-a Srbije. Pozvani su i svi mediji iz Niša, kao i Danas, N1, Al Džazira, Beta, Kikindske, NIN, Novi magazin, Vreme, Peščanik, KRIK, CRTA, Istinomer, kazali su u tom udruženju.