Najavljen protest Policijskog sindikata Srbije u Prokuplju 1Foto: mup.gov

Sindikat je u pozivu naveo da su sistematizacijom policajci sa višedecenijskim iskustvom skrajnuti na niže ili periferne pozicije, a da im se stotine policajaca požalilo da su bez razloga i objašnjenja premešteni na druga radna mesta.

„Protestom želimo da pokažemo kako ova sistematizacija neće proći. Dosta policajaca iz Prokuplja se požalilo da su premešteni u PU Niš, dok je veliki broj policajaca iz Niša premešten u Prokuplje, a neki od njih još nisu primili rešenja o premeštaju i obrazloženje. To je nezakonito i to je razlog protesta“, navodi se u saopštenju sindikata.

Sindikalci su zatražili od MUP-a da oformi Komisiju za preispitivanje svih rešenja, za koja su rekli da su uglavnom politička, a ne profesionalna.

„Ukoliko se to ne učini, protest policajaca u Prokuplju biće prvi u nizu. Nastavićemo sa protestima ispred svake Policijske uprave u Srbiji gde su nam članovi prijavili probleme i da su zbog toga što su se zamerili starešinama, degradirani u službi i premešteni na druga radna mesta“, rekao je predsednik predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.