Takođe, organizatori su istakli da će koncept događaja ove godine biti promenjen i pored „famoznog marša“ na koji će učesnici krenuti iz parka Manježi proći Nemanjinom, Ulicom kneza Miloša i Masarikovom, biće organizovan i festival koji će trajati osam dana.

Boban Stojanović, član Organizacinog odbora Parade ponosa, naglasio je da će cela parada, tokom koje će pripadnici LGBT populacije nizom manifestacija u glavnom gradu ukazati na važnost poštovanja njihovih prava, trajati od 30. septembra do 7. oktobra.

– Ovoga puta nećemo zauzeti ulice na pola sata ili sat, veććemo na osam dana zauzeti čitav grad, jer to nama pripada. Tokom tih osam dana, u sklopu programa će biti organizovane žurke, izložbe, projekcije filmova i čitanje poezije, naglasio je Stojanović. On je dodao da predstavnici LGBT populacije očekuju podršku visokih državnih funkcionera i institucija, kojima će se obratiti za pomoćnakon formiranja vlade i nakon što novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolićpoloži zakletvu.

Prema njegovim rečima, ovogodišnja parola Parade ponosa će biti „Ljubav, vera, nada“, koju su ciljano odabrali, jer žele da vide od ljudi koji vode verske zajednice „da li podržavaju ljude koji ih tuku i napadaju“. Odgovarajući na pitanje novinara da li organizatori Parade očekuju podršku predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Stojanovićje istakao da bi prisustvo predsednika Srbije značajno podiglo bezbednost učesnika.

– Tokom predizborne kampanje za predsednika Srbije, oba kandidata su vrlo jasno podržala naša prava, a Nikolićje čak izjavio da bi stao na čelo kolone i mi očekujemo da se to desi, napomenuo je Stojanović.

U šetnji će, prema rečima organizatora, učestvovati i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, švedska ministarka za EU Brigita Olson i članica EP iz Holandije Maraja Kornelsen.

Govor mržnje i dalje primetan

U godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji ističe se da je govor mržnje prema osobama drugačije seksualne orijentacije i u 2011. godini bio primetan, pogotovo u periodu oko održavanja Parade ponosa, ali i povodom drugih aktivnosti LGBT organizacija. Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka Gej strejt alijanse, kaže za Danas da se ovo pre svega odnosi na internet i društvene mreže, ali da se govor mržnje mogao čuti i u klasičnim medijima od pojedinih političara i javnih ličnosti. „Međutim, zabeležili smo i određene pomake u procesuiranju ovih slučajeva, pa je tako doneta pravosnažna presuda protiv lista Press zbog objavljivanja komentara sa govorom mržnje prema LGBT populaciji, zatim tu je i prvostepena presuda protiv Dragana Markovića Palme za tešku diskriminaciju LGBT osoba. Policija je procesuirala nekoliko slučajeva pretnji LGBT populaciji u periodu pred Paradu i poverenica za zaštitu ravnopravnosti je donosila rešenja i preporuke iz svoje nadležnosti koje se tiču govora mržnje“, ukazuje Bogdanovićeva. Ona dodaje da na smanjenju govora mržnje prema LGBT osobama, ali i uopšte u društvu, treba raditi još intenzivnije, kroz mnoge institucije, među kojima su i one obrazovne.