Najmoćniji pasoši Japana i Singapura, srpski na 41. mestu 1Foto: Pixabay/Jackmac34

Istraživanje kompanija Henli & Partners o tome koliko su „moćni“ pasoši pojedinih zemalja, pokazuje da Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše na listi 180 zemalja.

Slovenija je na 10. mestu, Hrvatska na 20, Srbija na 41, Crna Gora na 47, a BiH na 51. mestu.

Rezultati se zasnivaju na podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA). Prema tom istraživanju, Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše.

Ove dve azijske države zauzele su vrh liste zahvaljujući mogućnosti putovanja bez vize u čak 189 zemalja sveta. Južna Koreja pala je s prvog mesta na drugo i tako se pridružila Finskoj i Nemačkoj.

Svaka od te tri zemlje mogu putovati bez vize na 187 destinacija sveta.

Na trećem mestu su Danska, Italija i Luksemburg, bez vize mogu posetiti 186 država, a slede ih Francuska, Španija i Švedska koje mogu posetiti 185.

Austrija, Holandija, Portugal i Švajcarska dele peto mjesto, a na šestom mestu je grupa od sedam država – Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Belgija, Kanada, Grčka, Irska i Norveška. Najveći napredak zabwležili su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su prvi put u istoriji ovog istraživanja ušli u top 20.

Na dnu liste je Avganistan čijim pasošem je moguće obići 25 zemalja bez vize. Hrvatska je od prošle godine sa 18. pala na 20. mesto i deli ga s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i San Marinom i time najniže rangirana od svih članica EU.

Poredak zemalja Balkana je: Slovenija 10. mesto, Srbija 41., Crna Gora 47, a BiH 51. mesto.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.