Nastavljaju se protesti Nišlija zbog nesreće u kojoj su poginuli dečak i sindikalni lider 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Građani Niša će danas još jednom protestovati, zahtevajući efikasniju kontrolu i oštrije sankcije za bahatu vožnju u javnom saobraćaju, saopštio je juče Udruženi sindikat „Sloga“.

Njegovog poverenika za južnu Srbiju Dejana Ilića (48), kao i dvanaestogodišnjeg dečaka Andreja P. iz Niša, 4. januara uveče na trotoaru zgazio „audi 6 kvatro“, kojim je upravljao Nemanja S. (19) iz Beograda.

Prema prvim informacijama, Nemanja S. je izleteo na trotoar sa klizavog kolovoza velikom brzinom.

Ovo je treći protest građana tim povodom, a biće organizovan u 15 časova na mestu nesreće, na Bulevaru Medijana, gde se inače danima pale sveće. Nemanja S. je priveden 6. januara i određen mu je pritvor od 30 dana, a na saslušanju u niškom Osnovnom sudu branio se ćutanjem. Zaprećena mu je maksimalna kazna od osam godina zatvora.

Vinovnik nesreće je „pokosio“ dečaka Andreja P. dok se vraćao kući iz obližnjeg „Stopa šopa“ gde je kupio punjač za mobilni telefon, a Ilića dok je šetao sa komšijom.

U medijima i na društvenim mrežama se podseća da je dečak živeo sa majkom, nakon što mu je pre dve godine iznenada preminuo otac, a da je je Ilić otac troje dece.

Ilić, koji je bio i predsednik sindikata „Sloga“ u kompaniji Filip Moris, je poznat široj javnosti kao oštar kritičar aktuelne društvene situacije, koji je, između ostalog, ukazivao na nezakonitosti u pojedinim javnim preduzećima ili nepoštovanje epidemioloških mera protiv korona infekcije u stranim kompanijama, pre svega u niškoj Juri.

Opoziciona Stranka slobode i pravde i Srpski pokret Dveri ocenili su nakon ove nesreće da je Niš nebezbedan grad i zahtevali da se hitno saopšti pun identitet vinovnika nesreće, umesto što se slučaj „zataškava“.

Oni su postavili pitanje ko je odgovoran što policija nije reagovala „na prijave građana“ zbog bahate vožnje „audija“ danima unazad. Upitali su „šta je radio“ ministar policije Aleksandar Vulin u Policijskoj upravi Niš, dan nakon nesreće, bez prisustva medija, sugerišući da je njegova poseta povezana sa nesrećom.

„Mi u Nišu znamo čiji je sin bahati vozač „audija“, ali ne znamo ko je tačno naredio policiji da to krije, navodi se u saopštenju niške SSP.

Potpredsednica te stranke Marinika Tepić je dodala da oni „znaju ko je i čime se bavi porodica i kome je politički bliska, ali da će sačekati da vide dokle ide spremnost policije, Vulina i političke vrhuške da skrivaju ime bahatog sina – ubice deteta i pešaka nasred trotoara“.

Policijska uprava Niš je ovakve navode nazvala „neistinitim“, precizirajući da nije skrivala identitet vozača „audija“, već je dan nakon nesreće medijima dostavila saopštenje da je on uhapšen, te „u skladu sa Zakonom o zaštititi podataka o ličnosti navela njegove inicijale, godinu i mesto rođenja“.

„Netačno“ je da je policiji prijavljena bahata vožnja „audija“ na Bulevaru Medijana ili u bilo kom drugom delu grada.

„Netačni“ su i navodi da je Niš nebezbedan grad, jer je „broj saobraćajnih nezgoda u 2020. godini manji za deset odsto u odnosu na 2019. godinu, a broj povređenih lica za 20 odsto manji u odnosu na 2019. godinu“.

„Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i direktor policije Vladimir Rebić su 5. januara, po unapred najavljenoj radnoj poseti, obišli Policijsku upravu u Nišu, a na sastanku sa načelnikom i rukovodiocima te PU razmatrani su uslovi rada i opremljenost policijskih službenika, kao i rezultati rada“, navela je niška PU.

Prema navodima policije, Nemanja S. je imao regularnu a ne probnu vozačku dozvolu, nije bio pod dejstvom alkohola i nema krivični dosije. U „audiju“ je na mestu suvozača bio D. O. (51) iz Niša, a na zadnjem sedištu dve maloletne devojke. Svi oni su nepovređeni.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Nastavljaju se protesti Nišlija zbog nesreće u kojoj su poginuli dečak i sindikalni lider”

  1. I vi ste se pridruzili timu za odbranu „izleteo sa KLIZAVOG kolovoza“. Nije bilo klizavo ni mokro, put je bio suv, ali kad vozis 160-180km/h sve je klizavo

  2. Kazna za roditelje i za dete. Previše smo mekani, ovi klinci bahati, misle da mogu sve. Još ako vidim da ga puste, stvarno su nas zle sile opkolile. Zakon nije za sve isti, zato kazniti ovu bahatost i naplatiti dobro roditeljima tog malog što je ubio 2 osobe. Uzmeš im pola miliona evra i smanjiš mu kaznu na 3 godine. Posle tih pola miliona uložiš u subvencije za poljoprivrednike ili za nabavku opreme u bolnicama ili za povećanje plata zdravstvenim radnicima!

  3. Zasto Nikola S. umesto Nikola Stamenkovic??? Nije maloletan, sami ste napisali godine (19)! Ili ste i vi dobili ‘donacije’ da se prvo izgubi prezime, pa posle 180 kmh postane 80, suv put postane klizav, klinka suvozac odjednom dobije 51 godinu… jos ce balavac da postane polaznik Petnice koji je zurio da preda naucni rad.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.