Foto: FoNet_Dragan_Antonić

…odgovornom arhitekti Jeleni Šubarević, raščinjenom i iz SPC isključenom episkopu raško-prizrenskom Artemiju (Radosavljeviću) i raščinjenom protosinđelu Simeonu (Dejanu Vilovskom), kome se sudi u odsustvu. Oni se terete za zloupotrebu položaja i materijalnu štetu nanetu Eparhiji raško-prizrenskoj.

Sveštenik Čolaković bio je u petočlanoj komisiji Svetog arhijerejskog sinoda SPC koja je 10. februara 2010. proveravala rad ERP u njenom, 1999. pod protektoratom UN na KiM, privremeno izmeštenom sedištu u manastiru Gračanica. On je rekao da ga je za člana komisije, u kojoj su bila dvojica arhijereja – mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) i tadašnji episkop zahumsko-hercegovački Grigorije (Durić) i trojica sveštenika, imenovao Sinod. Prema njegovim rečima, arhijereji su razgovarali sa vladikom Artemijem, dok su sveštenici međusobno dogovorili šta će ko da proverava u radu ERP. On je u to vreme bio knjigovođa Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i, iako kaže da nema završen Ekonomski fakultet, kontrolisao je finansijsko poslovanje ERP.

Čolaković je izjavio da su episkopi podneli poseban izveštaj Sinodu, dok su sveštenici na molbu mitropolita Amfilohija svoj izveštaj napisali odmah u noći između 10. i 11. februara da bi se on dan posle posete komisije Gračanici našao pred Sinodom. Odgovarajući na pitanja branioca vladike Artemija advokata Branislava Tapuškovića, Čolaković je rekao da nije bio upoznat s tim da je taj prvi izveštaj iz Gračanice bio osnov za uklanjanje vladike Artemija sa katedre ERP, kao da „nije znao niti čuo da je patrijarh srpski Irinej 12. februara 2010. u razgovoru sa ambasadorom SAD rekao da istraga protiv vladike Artemija traje, ali da bi nametanje odluke o njegovoj suspenziji izazvalo otpor ekstremnih krugova na KiM“.

Tokom Čolakovićevog svedočenja razjašnjeno je da je rad ERP, na zahtev adminstratora vladike Atanasija (Jevtića), kontrolisan još dva puta, mada svedok nije bio siguran da li je svaki put išao u Gračanicu ili je dokumentacija dostavljana. Suđenje se nastavlja 28. septembra.