NDNV: Zabrana za TV N1 pokazuje da su partijske direktive iznad zakona za lokalnu vlast u Vrbasu 1Foto: Pixabay/AndyLeungHK

NDNV smatra da je to „otvoreno kršenje medijskih i zakona o lokalnoj samoupravi“ iako su sednice javne.

Današnji slučaj u Vrbasu primer je kako poruke najviših državnih zvaničnika, a ne zakoni Srbije, „predstavljaju zakon za lokalne vlasti“, upozorilo je NDNV.

U saopštenju se navodi da su neki novinari pušteni u salu tek nakon duže rasprave, ali ne i TV N1.

Građanima, pojedinim novinarima i opozicionim odbornicima danas je bilo zabranjeno da uđu na sednicu Skupštine opštine Vrbas, na koju su došli meštani Ravnog sela koji su hteli da odbornicima govore o neispravnoj vodi u svom selu, ali im to nije omogućeno.

„Ogoljena moć, sila, partijske direktive, nasilje prema neistomišljenicima, ponižavanje građana… – odlike su aktuelnog sistema, koje svedoče ne samo o totalitarnosti režima kojem je sloboda govora i objektivno informisanje građana ‘prirodan’ neprijatelj, već i ogromnog civilizacijskog pada celog društva“, ocenilo je NDNV.

Udruženje je još jednom upozorilo da napadi na novinare „nisu samo napadi na ovu profesiju, već na ključne postulate demokratskog društva, u kojem su mediji i novinari korektivi vlasti i čuvari interesa javnosti“.

„Društvo koje dozvoljava da se u 21. veku odrekne slobodnih medija i profesionalnih novinara, odriče se i građanskih sloboda i vladavine prava. A takvo društvo nema budućnost“, zaključilo je NDNV.

UNS povodom slučaja s N1 u Vrbasu podseća lokalne vlasti na Zakon o javnom informisanju

Udruženje novinara Srbije (UNS) je kitikovalo današnju odluku lokalne vlasti u Vrbasu da ne dozvoli ekipi TV N1 da izveštava sa sednice Skupštine opštine.

UNS je pozvalo lokalne vlasti da poštuju Zakon o javnom informisanju i medijima koji zabranjuje neposrednu ili posrednu diskriminaciju novinara po bilo kojem osnovu i zatražilo da se omogući da svi zainteresovani mediji prate zasedanja.

Televizija N1 je objavila da je predsednica Skupštine Opštine Vrbas Marjana Maraš rekla da televizija N1 „nije akreditovana“ i da „ona ulazak nije zabranila“.

Sednici Skupštine Opštine Vrbas su prisustvovali pojedini mediji.