NEA: Zahtevamo krivičnu odgovornost kompanije Ziđin Koper zbog zagađenja vazduha u Boru 1Photo: Pixabay/J.W.Vein

Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) saopštila je da je, posle nekoliko apela koje su uputili zbog izuzetno opasnog nivoa sumpor-dioksida u borskom vazduhu, kineska kompanija Zidjin Koper Bor juče objavila da je zaustavila rad konvertora i smanjila obim proizvodnje.

Iz NEA kažu da to nije dovoljno i zahtevaju da kineska kompanija snosi i krivičnu odgovornost jer je u svom saopštenju eksplicitno priznala da je svojim radom ugrozila zdravlje građana Bora.

„Takođe, pozivamo nadležno Tužilaštvo da reaguje i zaštiti zdravlje gradjana Srbije koje je ugroženo radnjama kineske kompanije“, navodi se u saopštenju ove ekološke asocijacije.

Oni su istakli da zakon ne sme biti stvar dobrovoljne odluke bilo koje kompanije, već crvena linija iza koje moraju uslediti ozbiljne sankcije, jer je direktno ugroženo zdravlje građana Srbije.

„Podsetićemo da su Uredbom Vlade Srbije o kontroli kvaliteta vazduha, defisane koncentracije sumpor-dioksida opasne po zdravlje, i da se samo u maju ta crvena linija probijala nekoliko puta“, naveli su iz NEA.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “NEA: Zahtevamo krivičnu odgovornost kompanije Ziđin Koper zbog zagađenja vazduha u Boru”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.