Nema zaraženih u zatvorima 1Foto: Stefana Savić

U svih 29 kazneno-popravnih ustanova u Srbiji niko od oko 10.500 osuđenika i pritvorenika, ako i od 4.228 zaposlenih, nije inficiran virusom korona, rečeno je Danasu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako nam je objašnjeno, mere prevencije preduzete od 11. marta, još pre proglašenja vanrednog stanja, doprinele su da se sačuva zdravlje pritvorenika i osuđenika od širenja virusa u zavodima.

Kao dodatnu meru prevencije, Uprava je u junu svim zavodima u Srbiji obezbedila 10.000 brzih testova za detekciju antitela virusa korona i to za lica lišena slobode.

Posete licima lišenim slobode u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji ponovo su dozvoljene 12. maja uz striktnu primenu zaštitnih mera.

Obavezno se meri temperatura licima koja dolaze u posetu pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekcija ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica, a za lica lišena slobode (pritvorenici i osuđenici), osim maski i rukavica, su obezbeđeni i viziri.

Tokom posete se poštuje preporučena distanca i nije dozvoljen neposredan fizički kontakt između sagovornika. Po okončanju posete, lica lišena slobode na bezbedan način odlažu korišćena sredstva zaštite (masku, rukavice i vizir), uz dezinfekciju ruku i povratak u prostorije preko dezo barijere.

Zaposleni u službama (Službi za tretman, Službi za obezbeđenje, Službi za zdravstvenu zaštitu, Službi za obuku i upošljavanje) prilikom obavljanja svojih dužnosti nose zaštitnu opremu – maske i rukavice.

Posete advokata od 12. maja u svim zavodima mogu da se realizuju u skladu sa zakonom bez dodatnih ograničenja i uz striktne primene mera bezbednosti koje se odnose na obavezno merenje temperature zastupnicima pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica.

Lice lišeno slobode i prilikom posete advokata koristi zaštitnu opremu, uz poštovanje gore opisane procedure tokom i posle završetka posete.

Od 11. marta sva novoprimljena lica u zavodima su izdvojena u manjim sobama, u periodu od dve nedelje kada će biti pod pojačanim zdravstvenim nadzorom.

U skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, sva lica koja dolaze u pritvor ili stupaju na izdržavanje kazne prolaze lekarski pregled.

Ukoliko lice ima neki od ovih simptoma, biće odmah smešteno u odvojenu sobu od drugih lica. U tom slučaju će odmah biti kontaktirana epidemiološka služba.

Svaki zavod proverava telesnu temperaturu beskontaktnim toplomerima svim zaposlenima koji dolaze u smenu, kao i svim drugim licima koja po bilo kom drugom osnovu dolaze u ustanovu. Licima kod kojih bude ustanovljena povišena telesna temperatura neće biti dozvoljen ulazak u ustanovu.

Zavodi imaju neophodna dezinfekciona sredstva za ruke, zaštitne maske za lica, rukavice i dezinfekciona sredstva za čišćenje soba za smeštaj lica lišenih slobode, posetnih sala i drugih prostorija i površina. Dezinfekcija svih prostorija se obavlja više puta u toku dana.

Uprave zavoda su još u martu uspostavile otvoren dijalog sa osuđenicima u vezi sa merama prevencije. Za novonastale okolnosti nisu samo lica lišena slobode pokazala razumevanje.

Posebno je važno što su i njihove porodice pokazale takođe razumevanje i odgovornost u ovoj situaciji i pridržavaju se mera koje su nadležne zdravstvene službe preporučile za sve građane, a koje se odnose na što manje kontakata sa drugim osobama.

Upravo je svest porodica doprinela da se broj poseta u svim zavodima smanji od uvođenja mera što je takođe od velikog značaja za prevenciju i taj trend u padu broja poseta se odnosi na sve zavode.

Naglašavamo i da zaposleni u Službi za tretman, vaspitači, psiholozi i specijalni pedagozi, sprovode pojačanu psihosocijalnu podršku kako za osuđena lica, tako i za njihove porodice. Podsećamo i da je osuđenicima dok traju sve ove mere produžen boravak na svežem vazduhu, i to duže od 2 sata koliko je zakonom propisano. Omogućavamo im češće telefonske kontakte sa članovima porodice kako bi kroz razgovore sa njima umanjili brigu koju imaju njihovi bližnji.

Posete „Skajpom“ i „Viberom“

U 10 kazneno-popravnih zavoda u Srbiji je od jula dozvoljeno osuđenicima da putem „Skajpa“ i „Vibera“ imaju kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom pandemije korona virusa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.