Nepoznanica da li je "Srbska čast" spasila konja ili prekršila zakon 1Fot: Fesjbuk Srbska čast

Portparol OJT Ivan Marković rekao je za Danas da su odlučili da svi koji su učestvovali u tom slučaju daju izjave i u Tužilaštvu, iako je Niška policija već saslušala  članove „Srbske časti“, vlasnika i maloletnika koji je tukao konja.

– Iako smo pažljivo analizirali izveštaj policije, želimo da pred tužiocem izjave daju i oni koji su oduzeli životinju, kao i vlasnik konja i maloletni mladić. Tek posle toga će biti doneta odluka da li će i protiv koga biti pokrenut krivični i disciplinski postupak- kazao je Marković.

Veterinarska inspekcija iz Niša izvršila je nadzor nad tučenim konjem u Zoo kutku nadomak Niša, gde je životinja  odvedena na oporavak. Međutim, još je nepoznanica šta su veterinari utvrdili. Naš list više od deset dana ne može da dobije saglasnost nadležnih u Mininistarstvu poljoprivrede da nam šef Veterinarske inspekcije u Nišu saopšti te rezultate.

Dušan Stojanović, predsednik udruženja Zoo planet potvrdio je da je veterinarska inspekcija uključena u ceo slučaj.

-Veterinarska inspekcija je bila i pregledala konja. Oni moraju da urade kontrolu i nadzor čitavog slučaja da bi mogli da utvrde da li po službenoj dužnosti treba da podnesu prijavu protiv onoga ko je zlostavljao konja- rekao je Stojanović.

On je kazao da je konj u prihvatilište doveden u veoma lošem stanju, sa vidljivim novim i starim ranama, istraumiran i izgladneo.

– Konju su urađene sve analize, uzeta mu je krv i čipovan je. Bio je jako uplašen, pa smo mu dosta pažnje posvetili kako bi se malo oslobodio. Konj se dosta dobro oporavio i prošle nedelje je vraćen vlasniku- rekao je Stojanović.

Inače, slučaj oduzimanja konja u Nišu, podelio je javnost u Srbiji. Na jednoj strani su mnogobrojne nevladine organizacije osudile ovakav postupak članova “Srbske časti” smatrajući da nemaju pravo da „uzimaju zakon u svoje ruke“. Posebno što se na snimku vidi i kako prete maloletniku.

S druge strane, udruženja za zaštitu životinja opravdavaju ovakav postupak jer su spasili zlostavljanog konja. Oni ističu da je Stojković uzeo konja u dogovoru sa vlasnikom, stricem mladića koji je tukao životinju.