Foto: Aleksandar Veljković

U Agenciji za restituciju potvrdili su za Danas da i dalje traje postupak za vraćanje imovine, odnosno obeštećenje za objekat u Ulici kneza Miloša 50, a na osnovu zahteva koji je Stojan Protić podneo još 2014. godine. U prilog tome navode da Agenciji za restituciju još nije dostavljena pravosnažna sudska odluka, da bi po njoj mogli da postupe.

Ova nepokretnost, podsećaju, prešla je u državnu svojinu na osnovu ugovora o kupoprodaji koji je zaključen 1949. godine između bivših vlasnika i države FNRJ.

– Po Zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, fizičko lice koje je zaključilo ugovor o kupoprodaji sa državnim organom u periodu od 1945. do 1958. godine ima pravo na obeštećenje ukoliko se u sudskom postupku utvrdi da je obeštećeno visinom kupoprodajne cene umanjeno za visinu isplaćene cene. Što znači da ovde nije moguća naturalna restitucija već isključivo obeštećenje. Ukoliko se sudskom presudom usvoji tužbeni zahtev i utvrdi da je bivši vlasnik oštećen visinom kupoprodajne cene, Agencija će usvojiti zahtev podnosioca i utvrditi pravo na obeštećenje. Ukoliko pak sud donese presudu kojom se odbija tužbeni zahtev i Agencija će doneti rešenje kojim se odbija zahtev podnosioca – objašnjava za Danas Ivana Živković, direktorka za područje Beograd u Agenciji za restituciju.

Ovu zgradu je podigao tridesetih godina prošlog veka Đorđe Nestorović, sudija Kasacionog suda, koji je u februaru 1914. imenovan je i za upravnika Beograda, što je pandan današnjoj funkciji gradonačelnika. Posle Drugog svetskog rata, 1949. godine, njegove kćerke Zora, Katarina i Jovanka zdanje u Kneza Miloša, gde je bilo uređeno 28 stanova za izdavanje, prodale su državi za 25 miliona dinara, prema podacima Mreže za restituciju. Koliko je njima poznato, 18 miliona dinara država nikada nije isplatila, već ih je zadržala na ime hipoteke kojom je zdanje navodno bilo opterećeno.
Podsetimo, godinama je ovaj kompleks od 14.000 kvadrata na Savskom vencu bio na prodaji. U međuvremenu Amerikanci su menjali agenta prodaje, da bi je najzad u septembru prošle godine kupili Izraelci, koji još nisu obelodanili po kojoj ceni, mada je jedno vreme procenjivana na 11 miliona dolara, a kasnije na 7,7. Ni u Agenciji za restituciju nisu znali da nam odgovore za koliko je ova nekretnina u centru Beograda prodata.

Iz Gradske uprave pak poručuju da izgradnja novog kompleksa počinje nakon što zgrada nekadašnje Ambasade SAD bude srušena krajem leta. Gradonačelnik Mali je najavio da će novi objekat biti gotov za dve i po godine. Zastupnici izraelskih “real estate“ kompanija Nira Makdasija i direktora KMR “Divelopment“ Mišu Markovića predstavili su u utorak projekat gradskim čelnicima, što je gradonačelnik ocenio kao pokazatelj koliko se Beograd promenio i koliko veliki investitori veruju u njega.

– Sa rekonstrukcijom Ulice kneza Miloša, koja nas očekuje na proleće sledeće godine, ovaj projekat će upotpuniti izgled jednog od najlepših bulevara u našem gradu – rekao je Mali.


Šta će sve biti na mestu ambasade

Arhitektonsko rešenje projekta, kako je rečeno iz Gradske uprave, povereno je stručnjacima iz Izraela i Srbije, koje će čuvajući fasadu objekta u kombinaciji sa modernim rešenjem, pružiti novi stil života u samom centru prestonice. Projekat će biti izgrađen i realizovan kroz partnerstvo međunarodnih i dokazanih izraelskih “real estate“ kompanija, „Almogim Holdings“ i „Yossi Avrahami“. Kompleks će imati 260 luksuznih stambenih jedinica, više od 500 parking mesta i preko 5.000 kvadrata koje će pokrivati restorani, prodavnice, samoposluge. Ceo kompleks će imati bazen, teretanu, prostor za opuštanje i relaksaciju, uključujući i bašte i zeleni pojas slično kompleksima u drugim vodećim glavnim gradovima Evrope.