"Nestorović se svesno opredelio da dezinformiše građane" 1Foto: Medija centar

Čak i ako zanemarimo ton njegovog obraćanja javnosti, koji je odisao, po mom mišljenju, nesuvislim optimizmom, osećali smo se poniženo slušajući kako jedan lekar, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, iznosi neistinite komentare o težini bolesti izazvane novim korona virusom i javno ismeva opasnosti koje prete pojedincima od eventualnog širenja infekcije među našim stanovništvom, kaže u razgovoru za Danas Aleksandar N. Nešković, redovni profesor interne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, obrazlažući razloge zbog kojih je, zajedno sa još četvoro kolega, u dopisu predložio da Lekarska komora Srbije reaguje na medijske istupe profesora Branimira Nestorovića.

– On se po našem mišljenju svesno opredelio da dezinformiše stanovništvo, koristeći između ostalog činjenicu da u vreme tih prvih nesrećnih izjava, datih na konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije 26. februara 2020. godine, u Srbiji još uvek nije bilo zvanično registrovanih slučajeva ove infekcije. Ali je već tada stručnoj javnosti bilo uveliko poznato da se radi o ozbiljnoj bolesti, koja je uzrokovana novim virusom sa velikim epidemijskim potencijalom na globalnom nivou, na šta je upozoravala i Svetska zdravstvena organizacija.

* U dopisu koji ste, zajedno sa četvoro kolega, poslali direktoru LKS-a i Etičkom odboru Komore, navodi se niz medijskih nastupa profesora Nestorovića u kojima on, kako navodite „narušava ugled i nanosi štetu lekarskoj profesiji“? Koji od tih nastupa biste izdvojili kao najproblematičniji? 

– Najveći problem ne predstavlja jedna data izjava. Svako može da pogreši, da ga ponese trenutak, da se previše opusti i da izjavi nešto neprikladno. Moglo bi se razumeti da se profesor Nestorović javno izvinio i ogradio od besmislica koje je izgovorio, naknadno shvativši potencijalnu štetu od izgovorenog i iskoristio neku novu priliku da istinito informiše javnost i na taj način bar pokuša da koriguje inicijalnu štetu. Na žalost, on to do dana današnjeg nije učinio na prikladan način. Naprotiv, nastavio je da u kontinuitetu dezinformiše stanovništvo. Brojnim izjavama, koje nemaju nikakve osnove u medicinskoj nauci i koje opasno mirišu na šarlatanstvo i estradu, falsifikujući čak i činjenice iz istorije medicine, promoviše potpuno pogrešne modele ponašanja u vreme epidemije. Ono što nas je posebno razočaralo i nateralo da reagujemo je i činjenica da se od ovakvih izjava profesora Nestorovića nikada nisu javno ogradili ni stručnjaci koji učestvuju u radu kriznog štaba, ni strukovna udruženja, niti akademske ustanove koje se bave obrazovanjem u oblasti medicine i zdravstva. A većina ovih izjava su date preko elektronskih medija sa nacionalnom frekvencijom, uz maksimalni publicitet. Što se mene tiče, na početku svake školske godine, na prvom času na kome studente medicine uvodim u kliničku medicinu pokušavam da im u razgovoru ukažem na to šta pojam profesionalizam u lekarskoj profesiji podrazumeva. Bilo bi zaista sramotno i licemerno da se nisam pridružio uvaženim kolegama u ovom dopisu. To bi značilo da jedno pričam mojim studentima o profesionalizmu, a da ćutim pred očiglednim primerom potpune negacije istog. To ne bi bilo lepo. Od takvih, ružnih stvari, očekujem da lekarsku profesiju odbrani i zaštiti Lekarska komora.

Znate, kao lekari, mi smo pre svega profesionalci, nismo šarlatani, i mislim da delim mišljenje ogromne većine lekara kada kažem da nemamo nikakvo razumevanje za pokušaje uvođenja šarlatanstva u našu profesiju. Očekujemo od Lekarske komore da deluje i da to spreči. Medicina je oblast gde profesionalizam ima posebno značenje. Profesionalno postupanje najdirektnije utiče na kvalitet medicinskog zbrinjavanja i ishod lečenja bolesnika.

* Lekarskoj komori ste uputili predlog da izrazi zabrinutost zbog medijskih istupa profesora Nestorovića, kao i da podseti da član Komore koji povredi Kodeks podleže disciplinskoj odgovornosti. Smatrate li da je Vaš predlog uvažen saopštenjem LKS-a od 21. aprila?

– Smatram da nije. To nepotpisano saopštenje koje pominjete doživljavam kao zbir opštih mesta, koja se daju primeniti na brojne situacije i koje, iako u načelu nisu sporna, ne mogu zameniti jasno izražavanje zabrinutosti vezane za štetnost i nedopustivost konkretnih kršenja profesionalnog i etičkog kodeksa, na koje smo argumentovano ukazali u našem dopisu Komori. Smatram da je naš predlog iznet u dopisu Komori jasno obrazložen i utemeljen na relevantnim odredbama kodeksa profesionalne etike i da je nadležnost Komore, posebno Etičkog odbora neupitno u skladu sa Statutom Lekarske komore.  Izjašnjavanjem o konkretnim primerima se, po našem mišljenju,  pokazuje želja i moć da se brane principi na kojima je zasnovana lekarska profesija i da se osudi flagrantno kršenje tih principa sa potencijalno teškim posledicama za zdravlje stanovništva. Na tome insistiramo i, svakako, nećemo odustati od zahteva da se Komora oglasi konkretno ovim povodom.

* Kako ste razumeli činjenicu da je saopštenje Komore u kojem se „apeluje na kolege da u javnim nastupima prilagode svoje izjave na takav način da, poštujući struku, budu razumljivi građanima“ ostalo nepotpisano?

– Kao pokušaj da se izbegne izjašnjavanje o javnim istupima profesora Nestorovića. Vidite, Etički odbor ima legitimno pravo da ponudi argumentaciju kojom pobija našu. Niko nema monopol nad mišljenjem. Iako su činjenice koje smo mi naveli u dopisu verodostojne, u praksi to ne znači da ne mogu biti odbačene i kreativno tumačene. Nadam se da se to neće dogoditi. Međutim, kakva god bila, odluka Etičkog odbora Komore mora da bude saopštena i potpisana. Tada će i lekarima, članovima te Komore, i javnosti biti ostavljena mogućnost da se odrede prema toj odluci, opredele se i izvuku pouke. Uzgred, u citatu koji ste pomenuli, biti „razumljiv“, nikako ne znači biti frivolan, a naročito ne javno iznositi neistine i medicinske besmislice. Takvo neprimereno ponašanje, po mom mišljenju, neće ni ubuduće biti sprečeno, ukoliko se reakcija Komore svede na mlaka, neodređena saopštenja, sa pozivanjima na nesporna opšta mesta i načela, pri čemu javnost nije čak ni upoznata šta je bio povod za takvo saopštenje. Ukoliko se svi zajedno, a posebno Komora u naše ime, jasno ne ogradimo od onoga što je očigledno profesionalno neprihvatljivo, ovakvi ispadi neće prestati i nastaviće se sa urušavanjem poverenja društva u lekarsku profesiju.

* U odgovoru na dopis, direktor Lekarske komore Vas je obavestio da zbog specifičnosti situacije nije moguće organizovati sednicu Etičkog odbora kako bi se raspravljalo o vašim navodima. Ipak, kako je naglasio, vaša predstavka je prosleđena Etičkom odboru kako bi, čim se steknu uslovi, bila predmet rasprave. Očekujete li da će ovo pitanje doći na dnevni red?

– Naravno da očekujem, jer je Etički odbor dužan da pokrene postupak na osnovu pismenog zahteva. Prema statutu Komore, uslovi za to nedvosmisleno postoje. Mi smo svoju obavezu koju imamo kao lekari članovi Komore ispunili i Komori smo argumentovano ukazali na neprimereno postupanje drugog člana Komore. Obaveza Komore je da se odredi prema aktivnostima njenih članova koji odstupaju od profesionalnih i etičkih normi. Hitna reakcija Etičkog odbora Lekarske komore je neophodna, jer smatramo da su opisana javna istupanja profesora Nestorovića koja traju kontinuirano već gotovo dva meseca mogla da imaju nepovoljan uticaj na poverenje stanovništva u mere prevencije bolesti donete od strane Kriznog štaba čiji je profesor član, a time i na efikasnost u sprovođenju tih mera u praksi. Imajući u vidu da nam tek predstoji dugotrajna borba sa ovim virusom, za čiji je uspeh neophodna puna saradnja stanovništva , očekujemo da će se Lekarska komora brzo oglasiti.

Nedopustivo nereagovanje Kriznog štaba

* Kakvo mišljenje imate o javnim nastupima ostalih članova Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19?

– Ključna reč za uspeh u prenošenju važnih poruka stanovništvu za vreme kriznih situacija je poverenje. Poverenje se ne stiče pretnjama, galamom, neprimerenim „šalama“ i neistinama. Poverenje se stiče istinitim izveštavanjem, odmerenošću, davanjem jasnih smernica, strpljivim objašnjavanjem, izbegavanjem dvosmislenih, a posebno kontradiktornih komentara i saveta i jasnim otklonom od dnevne politike. Ljudi mogu mnogo toga da razumeju, kada im to objasni neko u koga imaju poverenja. I poslušaju. Takva iskustva u kontaktima sa pacijentima i njihovim porodicama imaju svi lekari. Poverenje u lekarsku profesiju je narušeno izjavama profesora Nestorovića, a niko iz kriznog štaba nije javno reagovao. Smatram to, sa profesionalne i etičke strane, nedopustivim. Korona virus ne zna za partije, veru, naciju, obrazovanje. Napada sve i svi zajedno moramo da mu se suprotstavimo na pravi način, sa poverenjem sprovodeći mere kriznog štaba.

Društvo toleriše neprofesionalizam

* Stiče se utisak da je jako mali broj pripadnika medicinske profesije bio voljan da tokom vanrednog stanja javno kritikuje pojave za koje je mislio da su štetne. Slažete li se sa tim sudom i zbog čega mislite da je to tako?

– Mogao bih da tražim objašnjenja, ali , iskreno, nemam opravdanja. Naše celo društvo toleriše neprofesionalno ponašanje, ne samo u medicini.  Verovatno je granica spala toliko nisko, da je niko više ni ne primećuje. To je porazno. Slučaj profesora Nestorovića je samo povod, za sumorno sagledavanje statusa medicinara u ovoj sredini. Strah ili inercija, šta god da je uzrok, direktna je posledica višedecenijskog sistematskog srozavanja ugleda i dostojanstva lekarske i sestrinske profesije. Taj trend mora biti zaustavljen. Za početak, uz sticanje poverenja u moć istine.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.