NIN: Novi dokazi o sumnjivoj trgovini oružjem 1Foto: Novi optimizam

U tekstu „Država nekom tata, a nekom maćeha“ navode se podaci kako Jugoimport SDPR odavno nije imao tako loše rezultate kao prošle godine i nezvanično se otkriva da je ovo državno preduzeće 2019. u tekućem poslovanju iskazalo gubitak od 1,347 milijardi dinara ili oko 11 miliona evra na kraju 2018.

U tekstu se otkriva da Jugoimport domaćim bankama po osnovu dugoročnih kredita duguje više od 3,5 milijardi dinara, iako je planom poslovanja za 2018. bilo predviđeno da SDPR tu godinu završi sa sedam puta manjim dugoročnim obavezama prema bankama.

Izvori NIN-a tvrde da je pad izvoza Jugoimporta dramatičan sa 220 miliona 2016. godine na 110 miliona dolara 2018. godine, iako je ukupan izvoz oružja iz Srbije skoro udvostručen.

NIN otkriva i ko su novi igrači na tržištu preprodaje oružja koji takođe imaju bolji i povlašćeni tretman u odnosu na Jugoimport.

Tako je decembra 2018. u trgovini oružjem pojavljuje firma Iveks (Ivex), jedno od prvih privatnih preduzeća u Srbiji za promet medicinske opreme lekova i sanitetskog materijala. Iveks je krajem decembra 2018. zaključila svoj prvi posao sa oružjem i to baš sa Krušikom.

Zanimljivo je da je ova privatna kompanija kupovala osvetljavajuće mine kalibra 81 milimetar za krajnjeg kupca iz Turske, a da je u istom mesecu, Krušik direktno poslovao sa jednom turskom kompanijom, kojoj je takođe prodao osvetljavajuće mine, samo većeg kalibra – od 120 milimetara.

Ukupna vrednost ugovora Iveksa i Krušika je bila 653.008 američkih dolara ili 66.675.840 dinara, ali taj ugovor nije bio uobičajeni komisioni.

Ova privatna kompanija sa prostorijama u Resavskoj ulici u Beogradu nije posrednik – komisionar, koji u svoje ime, a za račun Krušika sklapa posao sa inostranim kupcem i za taj angažman ostvaruje pravo na komisionu proviziju, već Iveks može dalje da prodaje mine po ceni koju dogovori sa krajnjim kupcem i da za to nema formalnih zakonskih prepreka.

Prema zvaničnim finansijskim podacima, stalna Prema zvaničnim finansijskim podacima, stalna imovina Iveksa procenjena je na svega 448 evra, ima petoro zaposlenih i postrojenja za remont i proizvodnju oružja.

Iveks nije upisan u Registar pravnih lica ovlašćenih za obavljanje poslova proizvodnje naoružanja i vojne opreme, pa se postavlja pitanje kojim su se kriterijumima vodila četiri ministarstva i BIA kada su Iveksu, koji je apsolutni početnik u poslovima trgovine oružjem, izdali dozvolu za izvoz oružja, dok je Krušiku to pravo osporavano više puta.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.