Niš: Od danas 24 nove mere protiv korone i kazne za njihovo nepoštovanje 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Gradski štab za vanredne situacije grada Niša danas je doneo odluku kojom određuje 24 preventivne mere protiv epidemije Kovid 19 za period od 4. do 19. jula.

Među donetim merama je i otvaranje još dve Kovid- 19 ambulante, “efikasno i pravovremeno testiranje građana u Institutu za javno zdravlje”, primena mera zaštite u verskim objektima ili “pravovremeno informisanje građana na efikasan i verodostojan način”.

U odluci se navodi da će se o sprovođenju mera starati komunalna policija, inspekcijski i drugi zakonom zaduženi organi, a da “svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost”.

Prema ovoj odluci, otvoriće se dve Kovid- 19 ambulante, koje će raditi od 7 do 22 časa, ali se ne ne precizira gde će one biti.

Od danas je svaki građanin Niša obavezan da u zatvorenom prostoru koristi masku i održava minimalnu distancu od dva metra.  

Okupljanje u zatvorenom prostoru se ograničava na maksimalno 100 osoba, uz minimalnu površinu od četiri kvadtratna metra po osobi, poštovanje distance od najmanje dva metra i korišćenje zaštitne maske.

U javnom prevozu je obavezno korišćenje zaštitne maske, a “zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljenu masku”. I vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. 

Korišćenje maski je obavezno i na pijacama, i ta obaveza se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace.

– U ugostiteljskom objektu u zatvorenom prostoru, broj gostiju se ograničava na minimalno četiri kvadratna metra korisne površine po gostu. Osoblje sve vreme mora da koristi zaštitnu masku… U ugostiteljskom objektu u delu otvorenog prostora (letnjim baštama) broj gostiju se ograničava na minimalno dva kvadratna metra površine bašte po gostu. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Ovo znači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i slično, gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku… Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku. Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati. Pribor i posuđe se moraju prati isključivo mašinski- navodi se u Odluci.

Diskoteke i klubovi u kojima gosti stoje ili igraju uz muziku “mogu da rade samo u statičnom režimu (stolovi sa mestima za sedenje)”.

U prodajnim objektima broj potrošača se ograničava na najmanje šest kvadratnih metara korisne površine po potrošaču.

 Broj korisnika otvorenih bazena se ograničava na četiri kvadratna metra vodene i površine za ležaljke po korisniku, uz obavezno držanje distance od dva metra.

– Preporučuje se odlaganje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika, ili njihovo održavanje sa minimalno protokolarno potrebnim brojem ljudi- navodi se u odluci.

Okupljanje na otvorenom prostoru se ograničava na maksimalno 500 osoba, uz poštovanje minimalne distance od dva metra.

Fizička distanca od dva metra obavezna je i u parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima, izuzev ukoliko nije reč o osobama  iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva.

– Apelujemo na omladinu da se prilikom druženja na otvorenom uzdrže od druženja u većim grupama. (Ovo se posebno odnosi na okupljanje na keju Nišave, u parkovima i slično)- dodaje se u Odluci.

U obrazovnim ustanovama (predškolskim, školskim i visokoobrazovnim) “odložiti sve skupove i svečanosti, a prijemne i druge ispite, kao i upisne postupke organizovati uz primenu svih mera zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija)”.

– Roditeljima se preporučuje da, ukoliko imaju uslova za čuvanje dece u domaćinstvu, da ih privremeno ne dovode u predškolsku ustanovu- kaže se u Odluci.

Zabranjuje se rad zatvorenih bazena, spa i velnes centara.

Rad kozmetičkih i frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana “treba organizovati u skladu sa merama zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija)”.

U verskim objektima i prilikom verskih obreda “primenjivati mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija)”.

U stambenim zgradama primenjivati “najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu”.

Javno komunalno preduzeće Medijana treba učestalije da pere ulice i javne površin,  primenjujući adekvatno dezinfekciono sredstvo.

– Institut za javno zdravlje Niš da, sa početkom rada nove laboratorije „vatreno oko“, obezbedi efikasno i pravovremeno testiranje po utvrđenim kriterijumima- dodaje se u Odluci, bez objašnjenja na koji će se način ova naredba realizovati, pošto je niški IZJZ republička ustanova, a PCR testova, po dostupnim informacijama, u poslednje vreme nema u dovoljnim količinama. 

U Odluci se takođe nalaže “pravovremeno informisanje građana na efikasan i verodostojan način sa akcentom na edukaciji”, bez preciziranja načina ovakvog informisanja.

– O sprovođenju mera staraće se komunalna policija, inspekcijski i drugi zakonom zaduženi organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica, kao i zatvaranje objekta na period od sedam dana ukolio se radi o ugostiteljskom, prodajnom ili drugom napreed navedenom objektu- kaže se u Odluci Štaba za vanredne situacije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Niš: Od danas 24 nove mere protiv korone i kazne za njihovo nepoštovanje”

  1. Raspitajte se , istraživački novinari , koliko se testova na Coronu dnevno uradi u Nišu !

  2. AV ni jednom se pred kamerama nije pojavio sa maskom i održao press bez skidanja iste kaže:

    Kada predsednik šalje poruku mladima da ne treba koristiti masku ima li iko pravo da ih kažnjava za nepoštovanje mera?
    Kakav AV, takvi mu i niški podanici. Prvo su omogućili svadbe i ostala slavlja, utakmicu sa publikom, pa kada su omogućili širenje virusa, onda bi da građane udaraju po džep apsurdnim merama. Ako svi kažu da je 1m, eventualno 1,5m dovoljna distanca, otkud ovim veseljacima ovoliko kvadratnih metara po gostu u ugostiteljskom objektu? Ispada da je za četvoročlanu porodicu, za ručak restoranu, neophodno obezbediti 16m2.
    Postoje smislene i besmislene mere, niški krizni štab izbacio veliki broj apsurdnih mera. Kladim se da je par večerica dovoljno da se izbegne poštovanje tih mera po kafanam. Kladim se i da ni jedan inspektor nema zadužen metar, kojim će metriti rastojanje među decom i kupcima po megamarketima.

  3. Programirani su da saopstavaju kojekakve mere, kaznjavaju, sakupljaju novac koji je potreban za penzije, jer je drzavs u k…Izgledamo svi kao muslimani sa tim maskama.Ubijamo pravoslavlje po necijem nalogu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.