Niš: Preminula porodilja zaražena korona virusom 1Niš Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić saopštio je da je jutros od posledica kovida 19 preminula porodilja M. P. (27) iz Zaječara nakon što je u ponedeljak 26. aprila rodila zdravu devojčicu, koja je negativna na virus.

– Ona je primljena u jako teškom opštem stanju, a 26. aprila prevedena na intenzivnu negu Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju. Porođena je tog dana prirodnim putem u kontrolisanim uslovima u jedinici intenzivne nege na ovoj klinici, dan nakon porođaja došlo je do pogoršanja životnih funkcija, a jutros do smrtnog ishoda. Rodila je vitalno dete ženskog pola, koje je odmah prebačeno u neonatološki blok Dečije interne klinike. Beba je u potpuno zadovoljavajućem stanju, negativna je na kovid 19 i pod neprekidnim je nadzorom lekara- rekao je Perišić na konferenciji za novinare u UKC.

On i drugi rukovodioci niškog UKC apelovali su na trudnice, porodilje i mlade ljude koji planiraju potomstvo da se vakcinišu protiv kovida 19 jer „nema nikakvog naučnog dokaza da vakcinacija dovodi do steriliteta, ali ima dokaza da može da sačuva život“.

– Prema našim analizama, i među zdravstvenim radnicima niškog UKC najmanji broj vakcinisanih je u Kovid bolnici u Kruševcu, gde rade uglavnom mladi lekari i sestre. Nije tabu tema da se uglavnom mlađe osobe ženskog pola ne vakcinišu iz straha da neće imati potomstvo jer vakcina navodno za posledicu može imati sterilitet, za šta nema nikakvog naučnog dokaza, a to nema ni smisla- rekao je zamenik direktora niškog UKC i anesteziolog Radmilo Janković.

Direktor niške Klinike za ginekologiju i akušerstvo Dejana Mitić je precizirao da Internacionalno udruženje ginekologa i akušera preporučuje vakcinaciju trudnica i dojilja, a da američko Udruženje akušera i ginekologa i američko Udruženje reproduktivne medicine preporučuje vakcinaciju trudnica i onih koji planiraju trudnoću. I Evropsko udruženje za humanu reprodukciju je, takođe, dalo stručno mišljenje da svi koji planiraju trudnoću mogu da se vakcinišu, kao i da započnu proces vantelene oplodnje, najmanje sedam dana nakon vakcinacije.

– Na osnovu svih ovih mišljenja Republička stručna komisija za biomedicinski potpomognuto oplođenje je dala stručno mišljenje da pacijentkinje koje leče neplodnost mogu primiti vakcinu protiv kovida 19. U mišljenju se preporučuje da žene, ukoliko ostanu trudne a nisu primile vakcinu, prime i drugu dozu vakcine bez obzira što su trudne. Nema ograničenja za primenu vakcine u trudnoći bez obzira na starost trudnoće. Ne savetuje se test na trudnoću pre početka vakcinacije. Ukoliko trudica želI može se vakcinisati tokom trudnoće obaveznom vakcinom i revakcinacijom jer jedna doza nije dovoljna zaštita- rekao je Mitić, citirajući mišljenje ove komisije.

Rukovodioci UKC su saopštili da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi do sada vakcinisano 2012 zaposlenih (52 odsto), a da je od kovida 19 bolovalo i izlečeno njih 842, tako da „2850 radnika ima ili bi trebalo da ima antitela“. Oni su se još jednom zaliožili za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika.

UKC vakcinisao i 360 rizičnih pacijenata

U niškom UKC je do sada organizovano vakcinisano 360 pacijenata sa juga Srbije koji su sebe zbog pratećih bolesti smatrali visokorizičnim za primanje vakcine ili su ih takvima proglasili zdravstveni radnici.

Šest pacijenata je imalo koplikacije koje su prijavljene nadležnoj komisiji, ali ih je ona odbacila, tako da se može reći da niko od vakcinisanih nije imao nuspojave koje su zahtevale medicinsku intervenciju.

UKC će nastaviti vakcinisanje ovakve kategorije građana tokom vikenda, u kontrolisanim uslovima, uz prisustvo anesteziologa, kardiologa i drugih stručnjaka, rekli su Perišić i Janković.

Mamografija po niškim firmama

Direktor UKC je kazao da osim borbe protiv kovida 19, koja je prioritet, treba obratititi veću pažnju i na lečenje ostalih bolesti. On je kazao da je proteklih dana kod 1637 žena urađena mamografija, a kod 700 ultrazvuk.

Svi rezultati ultrazvuka su dobri, ali je na mamografiji otkriveno da 62 pacijentkinje imaju promene sa verovatnoćom maligniteta, a 13 je veoma suspektno na malignitet i verovatno ih čeka hirurška intervencija.

Preglede su radile ekipe UKC u niškim firmama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.