Foto: Zlatiborpress

Policija je u četvrtak oko 22 sata upala u kamp bez ikakvog pisanog naloga i, uz usmeno obrazloženje „javljeno nam je iz Beograda“, naredila da se istog trenutka kamp rasformira, a da se devojčice, dečaci i instruktori, odmah spakuju i napuste Tić polje i Zlatibor, izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije.

Stamatović je dodao da su „tek u petak po podne odgovornost za zatvaranje kampa nevešto preuzeli Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović, očigledno na sugestiju svojih NATO prijatelja da bi zataškali celu priču, iako se niko od zvaničnih predstavnika države nije o tome izjašnjavao, niti je imao išta protiv organizovanja kampa“.

– Zato su se u četvrtak ceo dan oglašavali Čedomir Jovanović, Nebojša Krstić i Jelena Milić, koji su prizivali moje hapšenje zbog organizovanja „paravojnog kampa“ kojim, navodno, komanduju „ruski agenti željni krvi“ i „Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu“, u kome se „deca od 13-14 godina obučavaju za nekakve ratove“, a iza koga se, navodno, krije nekakav „udar na predsednika i Srbiju“, saopštio je Stamatović.

Ocenivši da „na osnovu toga tvrdi da su upravo njih troje naložili nekome u policiji da, protivno volji predsednika Republike, premijerke i ministra unutrašnjih poslova, naredi upotrebu policijske jedinice protiv devojčica i dečaka“, Stamatović je istakao da je to „dovoljan dokaz da je reč o pokušaju državnog udara“.

Navodeći da „ne zna kome je u četvrtak uveče bilo neprijatnije – policiji ili deci, koja su kako je istakao dobro, ako se ne računa stres koji su preživeli od strane sila represije vlastite države“, on je objasnio da je Opština Čajetina organizovala bezbedan prevoz dece do njihovih domova.

– Podsećamo javnost da to nije nikakav vojni kamp u kome se deca obučavaju za ubijanje i ratovanje, već omladinski kamp u kome su deca učila pružanje prve pomoći, razgibavala se u prirodi, na čistom vazduhu, i družila se. Takođe, nikakvo naoružanje nije bilo dostupno deci, osim obične plastične puške koju danas svako može naći u prodavnicama igračaka“, saopštio je Stamatović.

Kako je Danas pisao, organizator tog kampa je Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, uz podršku opštine Čajetine. Srpski i ruski vojni veterani su obučavali mlade vojnim veštinama, uz korišćenje replika vatrenog oružja, preživljavanju u prirodi, pružanju prve pomoći, učili su ih, kako organizatori posebno ističu, rodoljublju, patriotizmu i negovanju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Navodeći da je „održavanje kampa na vreme bilo prijavljeno policiji kao javni skup i da su u tome poštovani zakoni Srbije“, te da je saglasnost za njegovo održavanje dala i Opština Čajetina, Željko Vukelić, predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je da je „užička policija kasno u četvrtak zabranila održavanje kampa i zahtevala da se on rasformira“.

– Kamp na Zlatiboru više ne postoji, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da je naložio policiji da rasformira taj kamp „zbog moguće zloupotrebe dece i uznemiravanja javnosti“.

Oglasio se tim povodom i predsednik države Aleksandar Vučić navodeći da „ono što se zbivalo na Zlatiboru u dečijem vojnom kampu Srbiji nije potrebno“ i poručio da „država to neće tolerisati“.

– Ma koliko bilo nepopularno, to nije Srbija budućnosti, nije Srbija kakvom želimo da se ponosimo. Roditelje molim da kada to i rade, ne rade u uniformama. A to su divna deca, sutra mogu i da budu dobri vojnici, ali zna se kad je vreme za vojsku, kad za učenje i školu, poručio je Vučić. Rekavši da „ne želi da govori o neodgovornim političarima koji su sve to organizovali“, ipak nije odoleo i poručio je: „Zamislite šta bi oni radili da su na vlasti. Sačuvaj me bože takve države.“