Foto: Screenshot/www.gornjimilanovac.rs

Javno nadmetanje zakazano je za 14. novembar, a početna cena je 39.429.610 dinara, odnosno 60 odsto procenjenje vrednosti od 65.714.350 dinara, piše portal GMINFO.

Prodaju ovog kulturno – istorijskog dobra, jednog od simbola Gornjeg Milanovca pokrenuo je javni izvršitelj na osnovu rešenja o izvršenju Osnovnog suda u tom gradu, a oglašena je zbog duga Norveškog društva, pravnog naslednika Društva jugoslovensko norveškog prijateljstva, koje je vlasnik kuće, u iznosu od 363 hiljade dinara.

Za vreme Drugog svetskog rata, tačnije 1942. godine, više od 4.000 građana tadašnje Jugosavije deportovano je u nacističke logore u Norveškoj. Iz njih je 1.660 ljudi uspelo da se spase zahvaljujući norveškom stanovništvu koje im je pomagalo u hrani, lekovima, odeći i obući, a često i skrivalo i negovalo u svojim kućama.

Norveška kuća, koju je arhitekta Aleksandar Đokić zamislio kao spoj norveške i srpske kulture, simbolizuje tradicionalnu srpsku brvnaru i vikinški brod, spojene u jednu celinu, čime je simbolično predstavljeno prijateljstvo dva naroda.

Sagrađena je 1987. godine od norveškog drveta, isečenog i obrađenog po specifikacijama u Norveškoj i transportovanog u Gornji Milanovac. Te godine dobila je najprestižniju arhitektonsku nagradu tadašnje Jugoslavije – Borbinu nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje.

U njoj se od otvaranja nalazila muzejska postavka sa eksponatima iz zloglasnih nacističkih logora u Norveškoj fotografijama, dokumentima i ličnim stvarima građana stradalih u njima. Pod njenim krovom nalazi se i kongresna sala sa 120 mesta, prostorije Društva i ugostiteljski objekat od čijeg prihoda se kuća izdržavala.