(Arhiva) Foto: vs.rs

U mirovnu misiju u ovom kontigentu odlazi 16 oficira, osam podoficira, jedan profesionalni vojnik i 45 civilnih lica, među kojima je 28 žena.

Ispraćaju je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je „mirovnjacima“ poručio da im je osnovni zadatak da paze na sebe i da se živi i zdravi vrate svojim porodicama, „hrabri i bogatiji za još jedno iskustvo“.

Mislićemo na vas, brinućemo za vas, znaćemo svakog jutra da li ste dobro i šta se te noći desilo. Čuvajte se, vodite računa o sebi na prvom mestu, istakao je Vulin.

On je rekao da Srbija u Centralnoafričku Republiku po osmi put od 2014. godine šalje svoje najbolje ljude, „da leče posledice ratova, sukoba i mržnje“.

Vulin je naglasio da je dodatno priznanje srpskom vojnom zdravstvu što je mandat bolnice u mirovnoj misiji proširen, pa njihove usluge koriste i pripadnici misije Evropske unije, diplomatskog kora i najviše državno rukovodstvo te zemlje.

Komandant kontigenta pukovnik Zoran Jakovljević, kome je to treće učešće u mirovnoj misiji, rekao je da će pripadnici Vojske Srbije koji tamo odlaze na profesionalan način obaviti svoj posao i odgvooriti svim izazovima, i stručnim i bezbednosnim.

Komandant vojne bolnice biće pukovnik dr Nebojša Đenić, kome je ovo takođe treća mirovna misija, a bio je i u prethodne dve vezan za Centralnoafričku Republiku, prvi put 2010. godine indirektno iz Čada, a drugi put 2015. je bio u toj zemlji.

On je naveo da je prvi zadatak bolnice zaštita stanovništva od malarije, koja je najčešća bolest u toj državi.