Novinarska udruženja: Informacije da budu dostupne 1Foto: Stanislav Milojković

Predstavnici Medijske koalicije u Timu za dijalog dostavili su danas Koordinacionoj grupi Vlade Srbije za saradnju sa medijima spisak neizvršenih rešenja po žalbama Povereniku za informacije od javnog značaja zbog povreda prava na slobodan pristup informacijama i tražili njihovo hitno izvršenje.

Udruženja su u dopisu Koordinacionoj grupi navela da je broj neizvršenih rešenja od pocetka 2015. do kraja septembra ove godine „dramatično veliki“ i da je zbog toga ugroženo ustavno pravo gradjana da budu istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavani o pitanjima od javnog značaja.

Oni su naveli da urušavanje instituta slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja onemogućava novinarima i medijima da obavljaju svoj posao.

„Ispunjavanje naših zahteva je zapravo ispunjavanje ustavnih i zakonskih obaveza“, navodi se u dopisu Medijske koalicije.

Koalicija je navela da od ukupnog broja predmeta (601) postoji 126 medijskih, a od toga 77 onih koji se odnose na organe javne vlasti na državnom nivou, a preostalih 49 na organe javne vlasti na nižim nivoima.

U dopisu se navodi da se zahtev Koalicije odnosi na novinarsko-medijske slučajeve i da očekuje rezultate do kraja godine „kako bi se uverili da zaista postoji politička volja da se rešavaju problemi na medijskoj sceni“.

Saopštenje potpisuju Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.