Cilj je da se lokalni mediji dodatno iscrpe i pogase: Reagovanja na neraspisivanje konkursa za medijske projekte u Kragujevcu 1Foto: Miroslav Dragojević Danas

 

Konkurs za sufinasiranje projekata u oblasti javnog informisanja još nije raspisan u Kragujevcu, a razlog za to je Privremeni organ koji vrši funkciju lokalne vlasti i upravlja gradom dok još uvek nisu izabrani gradonačelnik i organi izvršne vlasti.

Kao što je Danas pisao početkom meseca, ovo obaveštenje je, onako, bez veće medijske pompe samo osvanulo na zvaničnom sajtu kragujevačke Gradske uprave 1. marta.

Grad Kragujevac zbog formiranja Privremenog organa, nije bio u mogućnosti da usvoji budžet za 2024. godinu i iz tog razloga neće biti u mogućnosti da raspiše Javni poziv za učešće na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kragujevca u 2024. u roku koji je propisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, navedeno je na sajtu Skupštine grada Kragujevca.

Takođe, u istom obaveštenju pojašnjeno je da će nakon izbora izvršnih organa i usvajanja budžeta za 2024. godinu, u kome će biti planirana sredstva za finansiranje u oblasti javnog informisanja, Grad Kragujevac raspisati Javni poziv za učešće na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kragujevca u 2024. godini.

Udruženje „Res publika”: Odluka koja uvodi u period finansijske neizvesnosti

Za Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res publika” privremeno finansiranje je izgovor gradske uprave, a ne opravdan razlog za neraspisivanje medijskog konkursa u zakonom predviđenom roku.

– Prema instrukcijama Ministarstva informisanja i telekomunikacija, koje su se mogle čuti i u Kragujevcu, na predstavljanju novog Pravilnika o sufinansiranju medijskih projekata, lokalne samouprave u kojima je zbog vanrednih lokalnih izbora formiran Privremeni organ trebalo je da raspišu javni poziv shodno sredstvima opredeljenim za period godine na koji se odnosi odluka o privremenom finansiranju, a da nakon konstituisanja gradske skupštine, izbora organa grada i usvajanja budžeta za 2024, objave nov medijski konkurs, kažu iz „Res Publike” za Danas.

Bilo kako bilo, po njima, činjenica je da će kragujevački mediji ove godine nešto duže čekati na novac iz gradskog budžeta namenjen informisanju građana u javnom interesu.

– Naravno, mnoge to uvodi u period finansijske neizvesnosti, pošto za veliki broj lokalnih redakcija konkursno sufiansiranje, odnosno novac iz javnih izvora, predstavlja osnovni, često i gotovo jedini izvor prihoda. Zbog toga se može reći da su kragujevački mediji, na neki način, „žrtva” vanrednih izbora, pošto će u godini u kojoj se primenjuje nov Zakon o javnom informisanju i medijima, kojim je 1. mart označen kao krajnji rok za raspisivanje medijskog konkursa, oni morati još da se strpe i popričekaju, ističe Bojana Vlajović Savić, iz „Res publike”, dodajući „svakako ne svi, jer odluka o privremenom finansiranju ne utiče na Radio- televiziju Kragujevac, već samo dodatno naglašava privilegovan položaj tog medija u odnosu na sve ostale”.

Po njenim rečima „ostaje nam da se nadamo” da će gradska uprava zbog prolongiranja roka za raspisivanje medijskog konkursa, ostale poslove obaviti u nešto kraćem periodu i medijima što pre raspodeliti novac za projekte od javnog interesa.

– Iz Nacrta odluke o budžetu grada Kragujevca za 2024. vidimo da je za tu namenu planirano nešto više od 12 miliona dinara. Treba podsetiti da je zahvaljujući predlogu „Res Publike” jedan od prioritetnih ciljeva u desetogodišnjem Planu razvoja grada Kragujevca „unapređenje okruženja za rad medija i informisanje građana u javnom interesu”. Pokazatelj da se u praksi to zaista i dešava su veća budžetska izdvajanja za medije, odnosno sasvim precizno, cilj je da do 2031. godine udeo Programa za zaštitu javnog interesa u informisanju dostigne vrednost od 0,3 posto ukupnog budžeta grada, podseća ona.

To znači da bi na projektovani budžet od 11, 9 milijardi dinara, za medijski konkurs trebalo da bude opredeljeno nešto više od 35 miliona. Zbog toga će „Res Publika” i ove godine tokom javne rasprave o nacrtu budžeta nastojati da utiče na uvećanje sredstava namenjenih za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa.

Portal „Glas Šumadije”: Gašenje lokalnih medija, kad nisu mogli drugačije

Da je ovakva odluka samo namera da se iscrpe preostali lokalni mediji, smatra i Jovanka Marović, glavna urednica kragujevačkog portala „Glas Šumadije”.

– „Glas Šumadije” je zvanično tražio da prenosi konstitutivnu sednicu Skupštine grada u novom sazivu. Motiv je bio da građani vide i dešavanja u lokalnom parlamentu koja nije moguće videti u kontrolisanim prenosima na lokalnoj TV. Nije nam odobreno, navodno zbog poslovnika. Nismo tražili nadoknadu, niti bilo kakve tehničke uslove. Tako i ideja sa budžetskim novcem, gde se za jedinu neprivatizovanu medijsku kuću u Srbiji izdvaja preko 60 miliona dinara, dok je u nacrtu budžeta za 2024. godinu za sve druge predviđeno 12 miliona, nije javni interes, kaže ona za Danas.

Po njenom mišljenju namera je da se ovakvim finansijskim iscrpljivanjem, kad već nije moglo drugačije, pogase svi lokalni mediji u Kragujevcu.

– Koji opstaju zahvaljujući stranim donacijama s jedne, i podršci građana, s druge strane, ističe Jovanka Marović.

„Kragujevačke” novine: Ova sredstva znače – opsatanak

Da lokalnim medijima konkursna sredstva, praktično – znače opstanak, potvrđuje i Gordana Božić, direktorka „Kragujevačkih” nedeljnih novina.

– Gotovo 50 posto prihoda, negde i više, obezbeđuju se na ovaj način i svako kašnjenje pri objavljivanju konkursa i raspodeli sredstava dovodi lokalne medije u veoma tešku situaciju, napominje ona.

„Kragujevačke” novine su prošle kroz veoma težak period kada tokom petogodišnje vlasti koju je vodio gradonačelnik Radomir Nikolić konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja uopšte nije raspisivan, iako je zakonom to bilo predviđeno.

– Sada ulazimo u desetu godinu od kako se mediji finansiraju na ovaj način, ali su početničke greške i dalje prisutne, naročito u lokalnim sredinama, ističe Gordana Božić.

I ona u razgovoru za danas napominje da iako su više puta apelovali da, budući da godina počinje u januaru, konkursne procedure za narednu godinu budu završene najkasnije do kraja decembra prethodne godine, imamo situaciju da je zakon predvideo raspisivanje konkursa do kraja februara, što je Ministsrstvo informisanja i učinilo, poslednjeg dana februara.

– Potrebno je četiri meseca da se okonča konkursna procedure, tako da, ukoliko projekat prođe na komisiji, novac se može očekivati tek u drugoj polovini godine, navodi notornu činjenicu ova naša sagovornica iz „Kragujevačkih”.

A šta do tada?

– U Kragujevcu, naravno, zbog aktuelne političke situacije, konkurs još uvek nije raspisan, pa ne samo da se dovodi u pitanje finansiranje loaklnih medija u gradu, nego i palaniranje, realizacija i kvalitet projektnih zadataka, zaključuje Gordana Božić.

UNS: Čak 106 gradova i opština „prekoračilo” rok i prekršilo Zakon

Ovo nije slučaj samo u Kragujevcu, već i u mnogim drugim gradovima i opštinama u Srbiji.

Pre dva dana oglasio se i UNS obavestivši javnost da je više od polovine lokalnih samouprava prekoračilo rok za raspisivanje medijskih konkursa.

Svi gradovi i opštine po Zakonu o javnom informisanju i medijima dužni su da raspišu konkurs za sufinansiranje medijskih projekata do 1. marta, ali je to učinila 61 jedinica lokalne samouprave, a njih 106 je prekršilo Zakon, saopštilo je 6. marta Udruženje novinara Srbije (UNS).

Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo je danas da sve više gradova za finansiranje medija preko konkursa opredeljuje znatno manje novca, dok će veći deo biti raspodeljen preko direktnih ugovora, odnosno javnih nabavki, a u tom slučaju odluke Saveta za štampu o kršenju Кodeksa novinara Srbije nisu kriterijum za raspodelu sredstava, podsećaju oni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari