Res Publika: Gradska vlast na Televiziju Kragujevac potrošila više od 400 miliona budžetskih para 1Foto: Z. S. M.

Radio televiziji Kragujevac (RTK) je iz gradske kase od 2015. do 2021. godine vlast Srpske napredne stranke isplatila oko 400 miliona dinara, saopštilo je udruženje Res Publika.

Kako se navodi, „dobro je poznato“ da se godinama iz budžeta grada Kragujevca uplaćuju subvencije za rad Televizije Kragujevac, koja je posle poništenja privatizacije i ponovnog preuzimanja od lokalne samouprave dobila status privrednog društva čiji je osnivač grad.

Res publika tvrdi da, i pored toga što je Zakonom o javnom informisanju i medijima, propisano da lokalne samouprave javnim novcem mogu da finansiraju isključivo medijske sadržaje kojima se ostvaruje javni interes u informisanju, grad Kragujevac petu godinu zaredom finansira redovno poslovanje RTK.

Iz gradske kase su namireni i svi dugovi nastali posle poništenja privatizacije.

RTK je u periodu od 2015. do 2019. godine kroz subvencije dobila nešto više od 174,5 miliona dinara, plus još 13,5 miliona dinara za usluge po ugovoru, odnosno za prenose skupštinskih zasedanja.

Toj cifri treba dodati i iznos od preko 110 miliona dinara koji je tokom 2017. i 2018. godine prema istraživanju konzorcijuma medijskih organizacija (BIRN, NUNS i Fondacija Slavko Ćuruvija) iz gradskog budžeta isplaćen poveriocima RTK za dugove nastale pre, kao i nakon privatizacije.

Ovi iznosi su sabrani sa 42 miliona koliko je odvojeno za 2020. godinu i 50 miliona dinara subvencija za 2021, pa se tako dolazi do sume od ukupno oko 400 miliona dinara – od 2015. godine zaključno sa prošlom godinom.

Na to dolazi i 60 miliona dinara subvencija za tekuću godinu.

Poređenja radi, RTK će iz budžeta grada ove godine dobiti 60 miliona dinara subvencija, bez konkursa, a svi ostali mediji 10 miliona dinara, zakonski po konkursu za objavljivanje sadržaja od javnog interesa.

Res Publika je predočila i osnov za finansiranje RTK iz gradske kase, budući da se taj novac može davati medijima samo za finansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, te da se direktno davanje para RTK kosi sa zakonom.

Dogodilo se to na osnovu jedne uredbe Vlade Srbije kojom je omogućeno da akcije budu prenete bez naknade gradovima ili opštinama na čijoj teritoriji je sedište izdavača medija, do sticanja uslova za novu privatizaciju.

Ova uredba je omogućila da se na zahtev grada Kragujevca, a uz saglasnost Vlade Srbije, u junu 2017. godine izvrši prenos osnivačkih prava na lokalnu samoupravu, a RTK svoje poslovanje nastavi kao privredno društvo.

Time je ta medijska kuća nastavila da funkcioniše kao pre privatizacije, kada je kao javno preduzeće dobijala subvencije iz gradskog budžeta, zaključuje se u istraživanju Res publike koje prenosi portal Glas Šumadije.

Otvoreno je i pitanje pokretanja nove privatizacije RTK.

Zvaničan odgovor iz gradske vlasti koji je objavljen u novembru prošle godine je da ingerencije nad novom privatizacijom potpadaju pod Ministarstvo privrede jer je ova televizija registrovana kao privredno preduzeće.

Ministarstvo se povodom tog pitanja ne oglašava, a izgleda da se niko iz lokalne samouprave ne raspituje previše za ovaj problem težak stotine miliona dinara.

Res publika je došla do podatka da se obaveza privatizacije RTK nalazi u Akcionom planu za sprovođenje Medijske strategije Srbije od 2020. do 2025. godine, gde se ističe da je kraj prošle godine bio obaveza za završetak privatizacije medija u javnom vlasništvu, odnosno medija kod kojih je raskinut ugovor o prodaji kapitala.

U skladu sa tim planom, u poslednjem kvartalu prošle godine trebalo je novog vlasnika da dobije i Radio televizija Kragujevac, koja je posle raskida ugovora o privatizaciji sa Radoicom Milosavljevićem, vraćena u vlasništvo lokalne samouprave.

Kako je taj rok ostao samo obećanje u istraživanju su shvatili kada su došli do podataka o preduzećima u postupku privatizacije koji se može naći na sajtu Ministarstva privrede.

RTK se nalazi na tom spisku među preduzećima u postupku analize i pripreme javnog poziva, ali se u napomeni navodi da „nije moguća objava javnog poziva s obzirom na to da nije doneta odluka o metodu i modelu privatizacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari