Novine pisale o tri ključna zadatka na dan bombardovanja Beograda 1941. godine 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Svako od nas mora ostati hladnokrvan. Još od 27. marta svako je pozvan da brine o sudbini zemlje, objavio je list Vreme, na današnji dan, pre 80 godina.

S obzirom da je tog dana počeo rat i u Jugoslaviji, novine više nisu izlazile. Od sutra svakog dana portal Danasa će prelistavati šta je pisao Mali Žurnal pre 110 godina, odnosno 1911. godine.

List Vreme u svom poslednjem broju koji je izašao 6. aprila 1941. godine poručuje „ostanite hladnokrvni“.

Novine pisale o tri ključna zadatka na dan bombardovanja Beograda 1941. godine 2

„Najverovatnije je da mi svetski sukob posmatramo kao hroničari i da ćemo biti sačuvani od sukoba. Pred svima je velika dužnost da se zemlja sačuva od rata. Danas je zato hladnokrvnost isto što i razumnost, dostojanstvo, patriotizam i ljubav za otadžbinu“, piše Vreme.

Naša druga dužnost je rad, a treća disciplina. Vršimo svoje dužnosti i gledajmo vedro u budućnost, napominje se u jednom od teksta objavljenih na današnji dan pre 80 godina.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Naša javnost pozdravila je ostvarenje potpune saglasnosti svih političkih faktora u zemlji, prenosi list Pravda.

U inostranstvu se i dalje, piše list Pravda, nastavlja sa širenjem lažnih vesti o našoj zemlji o tobožnjem proganjanju nacionalnih manjina.

Novine pisale o tri ključna zadatka na dan bombardovanja Beograda 1941. godine 3
Foto: screenshot/digitalna.nb,rs

List prenosi kako je jedan dopisnik „Njujork Tajmsa“, nakon širenja lažnih vesti koje su imale za cilj da destabilizuju zemlju, izvestio kako se u Jugoslaviji oseća ozbiljan nedostatak ratnog materijala i kako naša zemlja poseduje „bedno“ naoružanje.

Pravda izveštava i o tome kako britanske snage zasipaju bombama albanske gradove, dok italijanske bombarduju Krf. Sa druge strane, iz Italije poručuju da nikako ne žele da se rat proširi na Balkan.

„Razgorevanje rata na zapadu Evrope i u Africi udaljuju ratno žarište od Balkana. Solidarnost balkanskih naroda može obezbediti za sebe mir. Nije tačno verovanje da Balkanci nisu gospodari svoje sudbine. Od njih u prvom redu zavisi kakva će im sudbina biti“, prenosi list Pravda na današnji dan pre 80 godina.

Listovi Vreme i Pravda po poslednji put su se našli u rukama svojih čitalaca neposredno pred bombardovanje 6. aprila 1941. godine. Nakon toga više nisu izlazili.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.