Foto: Ministarstvo kulture

On je na svečanosti u Kovačici podsetio na reči oca srpske kulture i pismenosti Vuka Stefanovića Karadžića, koji je, opisujući značaj maternjeg jezika, rekao da „dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i poštujemo, njime govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod koji se može među sobom razumevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi i ne propada“.

Istim povodom, u galeriji Babka priređena je izložba naivnog slikarstva pod nazivom „Kreativna ekonomija“, koju su otvorili ministri kulture Srbije i Slovačke, Vladan Vukosavljević i Ljubica Lašakova.

Nakon izložbe usledio je bilateralni sastanak dvoje ministara, na kome je bilo reči o jačanju međusobne saradnje u oblasti kulture, prvenstveno u pozorišnoj umetnosti, kreativnim industrijama i digitalizaciji kulturnog nasleđa.

Obeležavanju devetnaestog po redu Međunarodnog dana maternjeg jezika, u okviru koga je upriličen kulturno-umetnički program, prisustvovali su i predsednik opštine Kovačica Milan Garašević, predsednik Nacionalnog odbora za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović, ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova, predstavnici diplomatskog kora i drugi.

Povezani tekstovi