Obeležena godišnjica rođenja Stevana Mokranjca u Negotinu 1www.negotin.rs

Negotinski Dom kulture koji nosi ime znamenitog srpskog kompozitora Stevana Mokranjac, u saradnji sa ustanovama kulture i pojedincima i uz pokroviteljstvo Opštine Negotin, godinama unazad prigodnim programima obeležava 9. januar, Dan rođenja Stevana Mokranjca.

Ovogodišnje obeležavanje je zbog uvažavanja epidemioloških mera republičkih organa i Opštinskog štaba za vanredne situacije o zabrani okupljanja većeg broja ljudi bilo drugačije nego inače, ali poštovaocima jednog od najpoznatijih i najcenjenijih kompozitora srpskog nacionalnog stila, nije uskraćeno da uživaju u njegovom delu.

Umesto uživo, deo programa obeležavanja godišnjice Mokranjčevog rođenja preseljen je na internet.

Danas je nešto iza podneva na YouTube adresi negotinskog Doma culture emitovan snimak koncerta Hora Hrama Svete Trojice, priređen na 46. Mokranjčevim danima.

Na celovečernjem koncertu duhovne muzike koji je 2011. priredio u Sabornom hramu Svete Trojice crkveni hor kojim je dirigovala Svetlana Кravčenko, izvodio je duhovna dela Stevana Mokranjca, drugih domaćih i, uglavnom, ruskih kompozitora. Solisti su bili LJiljana Manojlović, Ana Mrvoš, Gordana Jugović i Siniša Pejčinović.

Muzej Krajine u Negotinu pridružio se obeležavanju godišnjice smrti najznačajnijeg srpskog kompozitora virtuelnom prezenacijom Negotina nekad i sad, i Mokranjčeve rodne kuće, na svojoj fb stranici. Danas je takođe na interenetu, na sajtu Doma kulture Negotin predstavljeno je 22. izdanja časopisa za kulturu Mokranjac u PDF formatu,a kako kažu u negotinskoj ustanovi culture javna promocija ovog godišnjaka biće priređena narednih meseci po popuštanju epidemioloških mera.

Po tradiciji danas je položeno cveće na Mokranjčev spomenik u kompleksu rodne kuće kompozitora, kao I na spomen bistu u centralnom gradskom parku.

Osim čelnika lokalne samouprave cveće su položili predstavnici Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Muzeja Кrajine, Hora Hrama Svete Trojice, Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, OŠ „Stevan Mokranjac“ iz Кobišnice, КUD-a „Stevan Mokranjac“ iz Negotina i КUD-a „Mokranjac“ iz Mokranja.

S obzirom da Stevanjdan, kao slavu obeležava negotinski Dom kulture, danas je izrezan slavski kolač.

Učinio je to protojerej stavrofor Ranko Jović, a rezanju slavskog kolača osim domaćina slave, direktorke Doma kulture Jovanke Stefanović Stanojević, budućeg kolačara urednika muzičkog programa Gorana Trampe, prisustvovali su i čelnici opštine Negotin, predsednik Vladimir Veličković i njegov zamenik Bogdan Gugić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.