Objavljeno „Saopštenje o investicijama „Zijin Majning Grupe“ u srpski RTB Bor 1Foto: RTB Bor

Na dan sklapanja ugovora o strateškom partnerstvu sa Srbijom i RTB Bor, 17. septembra, na sajtu kineske kompanije „Zijin Majning“ objavljeno je „Saopštenje o investicijama „Zijin Majning Grupe“ u srpski RTB Bor putem uvećanja kapitala“, sa nadnaslovom „Transakcija koja se može obelodaniti“, objavio je Kolektiv, list RTB Bor.

Pomenuto saopštenje objavljeno je u vidu izveštaja o transakciji sačinjenog na hongkoškoj berzi na kojoj je, inače, registrovano poslovanje kineske kompanije.

Kolektiv prenosi da je u detaljnom i opširnom saopštenju sa berze u Hong Kongu, u osnovnim informacijama o ciljnoj akviziciji, navedeno da je „Bor aktivni rudarski grad i regionalni administrativni centar koji poseduje neophodne objekte. Putni, železnički i vodeni transport su dobro razvijeni, postoje bogati vodni resursi i snabdevanje električnom energijom, a troškovi korišćenja ovih resursa su relativno mali. U industriji su visokokvalitetni radnici koji poseduju relevantne veštine“. RTB Bor je opisan kao državna kompanija za proizvodnju bakra, koja poseduje jedine rudnike bakra i jedinu topionicu u Srbiji. „Njeni projekti imaju veliki obim rezervi resursa i postoji veliki potencijal u povećanju proizvodnih kapaciteta ukoliko se tehnologije unaprede“ stoji u saopštenju koje takođe navodi da je „Zijin Majning“ sproveo detaljnu dijagnostiku (due dilligance) tehnologije, finansija, poštovanja zakona i zaštite životne sredine u RTB Bor i, nakon toga, pažljivo procenio vrednost srpske kompanije.

Kada je reč o načinu, iznosu i planu za uvećanje kapitala, odnosno dokapitalizaciju RTB Bor u ovom saopštenju stoji da će „Zijin“ u RTB Bor uložiti 350 miliona dolara u gotovini. Na dan zatvaranja će, kako piše u saopštenju, na bankovni račun RTB Bor uplatiti prvu tranšu ulaganja (od najmanje 100 miliona dolara), a preostale rate, do obaveznih 350 miliona dolara, mogu da se izmire u naredne tri godine od datuma zatvaranja transakcije. Po završetku uvećanja kapitala i uplate svih 350 miliona dolara, „Zijin“ će imati 63 odsto vlasničkog udela u RTB Bor, a ostali akcionari 37 procenata.

Kineski „Zijin“ će nakon uplate prve tranše preuzeti i korporativno upravljanje RTB Bor uspostavljanjem skupštine akcionara, nadzornog odbora i višeg menadžment tima koji čine generalni i drugi direktori. U prelaznom periodu „Zijin“ će u RTB Bor poslati „razuman broj posmatrača, koji imaju pravo da traže sve razumne informacije o poslovanju RTB Bor“, piše u ovoj objavi. Kolektivu prenosi i da biznis-plan i iznos obaveznih investicija u narednih šest godina, uključujući i iznos od 350 miliona dolara, u totalu iznosi 1,26 milijardi dolara i da je u skladu sa planom razvoja koji je „Zijin“ podneo na nadmetanju za RTB Bor, ovaj obavezni investicioni iznos namenjen je tehnološkoj nadogradnji, proširenju i izgradnji rudnika i metalurškog postrojenja, mada će, kako je navedeno u saopštenju, stariji dugovi borske kompanije imati prioritet u otplati. „Izvori sredstava za finansiranje obaveznih investicija su uglavnom od uvećanja kapitala, neto novčanog toka u operativnim aktivnostima RTB Bor, bankarske pozajmice „Zijina“ itd.“ Dodajmo na kraju da su u saopštenju pored ostalog, navedeni i brojni investicioni rizici na koje je „Zijin“ upozorila berza u Hong Kongu, a razvrstani su u: rizike od odobrenja, političke i pravne rizike, rizike od projekta, tržišne i devizne rizike. „Uspeh transakcije je podložan neizvesnosti i investitori treba da budu svesni investicionih rizika“.