Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Srbija nema nikakvu ni porodičnu politiku, niti plan za borbu protiv bele kuge, što je prioritet broj jedan, izjavio je Obradović na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine.

Pokret Dveri će, prema njgovim rečima, vladi ponuditi program u 10 mera, a među njima je predlog zakona o zaštiti porodice, kao osnovne ćelije srpskog društva i u njemu izdvajanja iz budžeta za porodicu.

Dveri će predložiti da se formitra Ministarstvo za brigu o porodici, kao i institucija Zaštitnika porodice, kao kontrolna institucija koja će pratiti kao se sprovodi proporodična politika.

Obradović je ukazao da su Dveri nezadovoljne radom ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović, koja je zadužena za demografsku politiku Srbije zbog toga što još nije formiran Demografski savet.

Kako je rekao, još se čeka formiranje toga tela, na čijem čelu bi trebalo da bude predsednik vlade, budući predsednik republike i koordinator službi bezbednosti, što je kako je ocenio, nerealno za čoveka sa tolikim brojem funkcija, zbog čega Savet nije formiran.

U cilju da Srbija bude država koja će uvažavati porodicu, predlog Dveri je da se majčinstvo prizna kao zanimanje, uz mesečnu platu majci, da svako rođeno dete dobija dečji dodatak, a višečlane porodice porodični dodatak.

Prema rečima Obradovića, predložiće zakon o zaštiti prezaduženih porodica, koji će zabraniti da se prezaduženim porodicama, usled teškoća u otplati kredita, oduzme dom.

Obradović predlaže i porodično orjentisanu ekonomiju i biznis u Srbiji, sa nedeljom kao neradnim danom.

Osnovna zamerka Dveri je što Srbija nema Vladu koja je prijatelj beba, dece i porodice, naveo je Obradović i poručio da će kad Dveri dođu na vlast to biti suština i da će se praznovati Dan porodice kao državni praznik.