Od 19. aprila stariji osnovci i srednjoškolci kreću u školu 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Od 19. aprila mogu da počnu da rade škole, odnosno stariji razredi osnovnih i srednjoškolci koji su pratili nastavu onlajn vraćaju se u đačke klupe, rečeno je jutros nakon sednice Kriznog štaba.

Na sednici je odlučeno da se izjednači cena PCR testa za naše građane i strance, kako bi se podržao turizam.

Doneta je odluka i da mogu krenuti pripreme za Beogradski maraton u junu.

„Za ostalo će se videti, zavisi direktno od situacije. Što se tiče drugih mera, nema nikakvih promena. Ostaje kao što je i do sada bilo i to je ono što je danas bilo na ovom sastanku“, rekao je epidemiolog Predrag Kon novinarima u Palati „Srbija“.

Istakao je da je povećan broj otpusta u bolnicama Srbije u odnosu na broj prijema.

Podsetimo, prošlog petka je Krizni štab dozvolio da od ponedeljka 12. aprila mogu da se otvore tržni centri i najavio mogućnost otvaranja škola od 19. aprila.

Kon je izjavio da se na današnjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv korone razgovaralo o mogućnosti da restorani i kafići počnu da rade i u zatvorenom delu, ali da odluka nije doneta, navodeći da postoje različiti uglovi gledanja.

„Kada će biti to zavisi od epidemiloške situacije i od uglova gledanja. Nisu nam potpuno jednaki stavovi i verovatno će o tome još biti razmene mišljenja, dogovora, rasprave“, rekao je Kon, posle sednice Kriznog štaba.

On je rekao da pozitivna odluka zavisi „direktno od epidemiloške situacije“, ali „ne bi o tome javno kalkulisao“, dodajući da u restoranima „mora da bude bezbedno i uz vrlo strogo poštovanje mera pre svega nošenja maski“.

Prema njegovim rečima, za vraćanje u normalan način života je potrebno da imamo oko tri i po miliona vakcinisanih, ali i da smo „prilično daleko“ od tolikog broja imunizovanih protiv kovida-19.

„Imamo trenutno imunizovanih preko milion. Dato je više od tri miliona vakcina, ljudi koji su primili dve doze je više od milion i dvesta hiljada, a onih koji su primili bilo koju milion i osamsto hiljada“, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, po broju imunizovanih nismo došli u situaciju za vraćanje u normalan život, već nam treba „oko dva i po put više“, nego što je sada.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Od 19. aprila stariji osnovci i srednjoškolci kreću u školu”

  1. Ovo je bez komentara! Videli da će biti ružno vreme pa, nisu dozvolili restoranima unutra! Treba da budeš bagra nad bagrom da pristaneš na ovo sluđivanje! Ovde reči nema ni o kakvoj zaštiti samo ogoljeno satiranje i upropaštavanje ljudi!!

    • Ко кога овде лаже? Кафићи раде унутра јер су“баште“ потпуно застакљене и то је затворени простор. Инспекције су, изгледа, добиле налог да гледају кроз прсте. А медицински део кризног штаба прећутно прихвата да их остали саботирају. И вук сит и овце на броју. Јадни лекари, сви су их издали.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.