Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na prvom mestu se, naravno, nalazi španski problem. Pod ovim kompleksnim pitanjem spadaju teškoće oko usvajanja više sporazuma. Iako se objektivno može činiti da u pregovorima između vlada nema previše napretka, Pravda na krajnje optimističan način predviđa ishod situacije.

„Ne veruje se da će ijedna od dve vlade (republikanske i nacionalističke) činiti teškoće u pravcu praktične primene sporazuma“, piše list. Ipak, pominje se da u „izvesnim evropskim krugovima“ vlada nestrpljenje i nervoza, uprkos Čemberlenovoj odlučnosti u nameri da „likvidira špansko pitanje“.

„Ogromna većina španskog naroda na obe strane, koja je žrtva krvavog bratoubilačkog rata, pokazuje otvoreno želju da se jednom učini kraj građanskom ratu“, piše Pravda.

Kao značajan problem se izdvaja i predstojeće izglasavanje statuta o manjinama u Čehoslovačkoj.

„Juče se u izvesnim krugovima u Evropi tvrdilo da manjinski statut u Čehoslovačkoj ulazi u kritičnu fazu. Ovo tvrđenje je netačno. Naprotiv, prema obaveštenjima koja imaju nadležni krugovi u Parizu, pripremni radovi su toliko napredovali da će čehoslovački Parlament biti sazvan kao što je bilo predviđeno, za 21. ovog meseca“, tvrdi dopisnik.

A što se tiče sukoba u Palestini, uprkos desetinama žrtava nakon nereda prethodnih dana, Pravda piše da je, prema poslednjim vestima, u Jerusalimu zavladao mir. Naglašava se spasilačka uloga engleske vlade koja preduzima mere protiv svih koji pokušaju da izazovu terorizam.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme u ovom broju podrobno izveštava sa obeležavanja Petrovdana širom zemlje. Opisuje se atmosfera među okupljenima, a akcenat je stavljen na spremljena jela. Najčešće je, simbolično, u pitanju riblja čorba, budući da je Petrovdan slava ribara.

„Ovo je društvo jedino u Pančevu gde je udružena elita sa prostijim svetom. I jednog dana u godini oni se za stolom nađu kao rođena braća“, izveštava novinar sa proslave iz Pančeva.

Među poslednjim stranicama ovog lista, delu koji je posvećen „razonodi“, saznajemo novosti iz sveta mode. Naime, posle prozračnih haljina, u engleskim salonima šiju se haljine od aluminijuma. Prednost najlakšeg metala na svetu je, kako piše Vreme, u tome što se može presti i tkati kao najmekša svila.

„Veruje se čak da će fino istkani aluminijum biti primenjen i za šešire, kao i torbice i obuću. Nove fabrike za ovu novu tkaninu od aluminijuma tvrde da će se aluminijum za toalete izrađivati u raznim bojama“, dodaje se.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.