Odbor za zaštitu životne sredine dao pozitivno mišljenje na Pregovaračku poziciju za Poglavlje 27 1Goran Trivan Foto: Beta

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da je pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 veoma kompleksan dokument na čijoj izradi se radilo više od dve godine, a bilo je uključeno 28 institucija i oko 150 ljudi.

Osim teksta Pregovaračke pozicije, kako je naveo Trivan, dokument sadrži i 14 strateških dokumenata, navodi se u saopštenju ministarstva.

Trivan je ocenio da koristeći regulatorno iskustvo iz EU koja je razvila niz alata za obezbeđivanje dobrog kvaliteta vazduha, čistih voda, visoku stopu reciklaže otpada i upravljanje industrijskim zagađenjem, Srbija može bolje da upravlja raznim ekološkim problemima.

„Srbija se susreće sa problemom kvaliteta vazduha u Beogradu i drugim gradovima. Svi želimo, ali ovde nema kratkoročnih rešenja, da što pre promenimo situaciju. Moramo unaprediti postojeće sisteme nadgledanja koji će omogućiti bolju procenu stanja i uticaja na kvalitet vazduha. Moramo težiti čistijem transportu, manje zagađujućim industrijama, korištenju goriva visokog kvaliteta, promeni ponašanja i održivim sistemima grejanja domaćinstava“, rekao je Trivan.

Trivan je rekao da su visoki troškovi i ograničeno raspoloživo finansiranje glavni razlozi prelaznih perioda za većinu direktiva za upravljanje otpadom i vodama i da ulaganja u sektor voda i sektor otpada mogu dostići oko 7,5 milijardi evra.

„Predviđeno je da se takve investicije finansiraju iz fondova EU (64 odsto), državnog (18 odsto) i lokalnog (četiri odsto) budžeta i fondova i zajmova (14 odsto). Takođe se predviđa da će privatni sektor doprineti finansiranju projekata, naročito u sektoru upravljanja otpadom“, rekao je Trivan.

Trivan je naveo i da Direktiva o industrijskim emisijama (DIE) podrazumeva visoke finansijske zahteve i da je od ukupno 227 postrojenja iz Aneksa i Direktive o industrijskim emisijama koje trenutno postoje u Srbiji, produženi period implementacije potreban za 68 postrojenja.

„Ukupan iznos investicija potreban za ta postrojenja za postizanje potpune uskladjenosti sa Direktivom o industrijskim emisijama je oko 1,3 milijarde evra“, rekao je Trivan.

On je rekao i da su pregovaračka grupa i ministarstvo u okviru Akcionog plana za razvoj administrativnih kapaciteta u oblasti životne sredine identifikovali potrebu zapošljavanja oko 1.450 radnika u svim institucijama na svim nivoima koje se bave životnom sredinom.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.