Odgovor Miladinu Kovačeviću 1Foto: FoNet Bozidar Petrovic

Umesto da za svoje stavove i Kovačević ponudi validne argumente i dokaze, on u svojoj poslednjoj izjavi neosnovano napada Fiskalni savet i po ko zna koji put ponavlja netačne zaključke proistakle iz (njegovih) profesionalno loše sprovedenih analiza koje ne zadovoljavaju ni minimum naučnih kriterijuma.

Nije tačno, kao što tvrdi Kovačević, da postoje druge uporedive evropske zemlje koje imaju daleko veći rast zaposlenosti od rasta BDP-a, što se navodno dešava u Srbiji; nije tačno da administrativni podaci iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja podržavaju podatke o kretanju zaposlenosti iz Ankete o radnoj snazi; a nije tačno ni to da metodološke promene Ankete o radnoj snazi iz 2015. objašnjavaju visok rast zaposlenosti bez rasta proizvodnje. Uz sve to, podaci o visokom rastu zaposlenosti u Srbiji koje pokazuje Anketa od 2012. nisu u skladu ni sa podacima o naplati doprinosa niti su u skladu sa podacima o stagnaciji životnog standarda stanovnika. Sve sam ovo (sa koautorima) jasno pokazao u objavljenom radu koji je pripremljen za Kopaonik biznis forum, a koji je dostupan i na sajtu Fiskalnog saveta.

Svako ko želi može da proveri argumente i brojeve koji su izneti u ovom radu i uporedi ih sa onim što kaže i piše Kovačević. Pored svega, najviše iznenađuje to da direktor RZS-a u svom saopštenju po treći put objavljuje istu tabelu sa netačnim podacima i trivijalnim greškama iako smo mu na te greške već skretali pažnju. Tako na primer u registrovanu zaposlenost bez poljoprivrede u 2016. Kovačević greškom uključuje i preko 33.000 zaposlenih poljoprivrednika u pravnim licima, a ne uključuje ih u podatak za 2012. godinu. Zbog toga je Kovačević rast broja zaposlenih bez poljoprivrede od 2012. do 2016. izračunao pogrešno. Ovo znači da Kovačević ili uopšte ne čita analize koje pokazuju da nešto nije u redu sa Anketom o radnoj snazi, ili namerno obmanjuje javnost netačnim podacima. U svakom slučaju, besmisleno je dalje ukazivati Kovačeviću na banalne i lako proverljive greške koje pravi, ako on odbija da ih ispravi i nastavlja da iznosi neistinite tvrdnje.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.