Održan protest protiv nacrta zakona o "nestalim bebama" 1

Roditelji koji sumnjaju da su njihova deca ukradena ili oteta iz porodilišta širom Srbije okupili su se danasispred Vlade Srbije pred početak sednice ministara kako bi zahtevali razgovor sa premijerkom o povlačenju Nacrta zakona za utvrđivanje činjenica o njihovoj deci, koji je Vlada uputila Skupštini.

Dok su oni ispred Vlade čekali na bilo kakav odgovor na sednicu je pristigao i ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević, u pratnji svojih telohranitelja, a iako je i ministarstvo koje on vodi nadležno za rešavanje afere „nestalih beba“, ministar se nije ni zaustavio da razgovara sa roditeljima. Naprotiv, okrenuo im je leđa i ne primetivši njihove zahteve, molbe i transparente kojima traže istinu o svojoj deci, što je ispraćeno gromoglasnim zvižducima i negodovanjem okupljenih.

Nezadovoljni i besni roditelji čekali su više od dva sata na bilo kakav odgovor iz Vlade – da li će ih neko primiti na razgovor i saslušati njihove zamerke na nacrt zakona.

Vlada, kao predlagač zakona koji je neprihvatljiv za roditelje, taj zakon može i da povuče, naglasila je Mirjana Novokmet, iz Beogradske grupe roditelja ukazujući da je iz postupaka vlasti očigledno da ne postoji volja da se ovaj problem reši.

– Vladajuća stranka koja je u većini u skupštini kao predstavnici sa kojima smo razgovarali – recimo predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje, pokazuju veliku nezainteresovanost. Oni i ovim zakonom samo formalno ispunjavaju obavezu, ali nema volje da se reši ono što je suština – da mi dobijemo istinu o svoj deci, zato hoćemo da razgovaramo direktno, ističe Novokmet. Ona dodaje da je bitno da se ova afera što pre reši jer roditelji „odlaze“ a odlaze i oni koji bi trebalo da odgovaraju i snose krivicu.

Kako nikakav odgovor nisu dobili, roditelji su, razočarani i umorni od, kako ističu, višegodišnjeg čekanja na istinu i pravdu, pokušavali da uđu u zgradu Vlade tražeći da ih neko sasluša. Policajci na ulazu su im onemogućili prilaz, što je izazvalo još veće nezadovoljstvo. Kasnije su roditelji dobili poruku da moraju da se udalje od ulaza pa su se uputili prema Predsedništvu na Andrićevom vencu. Ni ovde niko nije bio raspoložen da ih sasluša već su ih savetovali da ostave zvanični dopis sa svojim primedbama.

Primedbe na ovo zakonsko rešenje – da ne omogućava istrage i saznavanje istine, utvrđivanje odgovornosti i krivice, već samo nudi odštete – oni su upućivali više puta, na sve adrese nadležnih, u vidu dopisa, poziva i preporuka. Ipak, Vlada je zakon, bez izmena ključnih za roditelje, uputila Narodnoj skupštini kako bi u poslednjem trenutku ispunila obavezu prema Savetu Evrope i izbegla nove kritike evropske zajednice. Donošenje ovog zakona za državu Srbiju je obaveza iz presude Evropskog suda za ljudska prava koja je doneta još 2013. godine, a koju je Srbija trebalo da ispuni krajem 2014. godine.

Dosta je da nas prave budalama

Ljubav majke i želja za istinom ono su što jednoj od majki na jučerašnjem protestu daje snagu i volju da se i posle više od 20 godina bori za istinu o svom detetu. Vesna Nedić do danas nije uspela da dobije prave informacije i dokumentaciju o jednom od blizanaca koje je rodila a za koje joj je rečeno da preminulo na porođaju. Ona ističe da ne veruje ni da će joj novi zakon pomoći u borbi za istinu ali kaže da će nastaviti da protestuje jer je „dosta da nas svi prave budalama“.