Oprečni podaci o broju Nišlija koji dolaze na doček Putina 1Organizovani odlazak Nišlija Foto: Niška inicijativa

Izveštači na izlazu iz grada, gde se „slila“ većina autobusa koji su krenuli za Beograd izbrojali su manje od 20 autobusa. Imena putnika su prozivana po spiskovima, a oni su dobijali sendiče i vodu. Na autobusima nije bilo stranačkih obeležja, već su bili “obeleženi“ fotografijama Putina i predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića. Prema nezvaničnim informacijama, autobusi su kretali sa punktova kod Tempa, sportske hale „Čair“, takozvane „Šivare“,Pravnog fakulteta, tržnog centra „Zona 3“, Benetona, naselja Delijski vis i Crni put, kao i okolnih sela.

Šef odborniške grupe SNS-a u Skupštini grada i bivši gradonačelnik Niša Zoran Perišić je danas za naš list kazao da „ne zna tačan broj autobusa, jer nije učestvovao u organizaciji odlaska“, pošto se nije bavio stranačkim već poslovima iz svoje lekarske profesije. Ni poverenik Gradskog odbora SNS-a Zvezdan Milovanović, koji se bio zadužen za organizaciju, juče da „nije znao“ koliko je autobusa krenulo, ali je kazao da je „interesovanje ogromno“ i da „odlazak plaćaju sami građani, i to koliko ko ima“. Ali, zato je predsednik niške opštine Pantelej Bratimir Vasiljević gotovo u isto vreme rekao da na miting „u čast“ Putina ide čak „oko 10.000 građana Niša“, a da samo iz te gradske opštine, koja je jedna od pet, polazi „15 autobusa“.

Načelnik gradske uprave Niša Ljubiša Janić demantovao je za Danas da su zaposleni dobili u upravi „bilo kakav nalog ili preporuku“ da prisustvuju doceku Putina. On je kazao da gradska uprava nije organizovala odlazak zaposlenih, a da “nema saznanja o tome ko je platio ili organizovao prevoz autobusima”. Zainteresovani radnici su mogli da dobiju slobodan dan.

– Radnicima koji su izrazili želju da dočekaju ruskog predsednika je omogućen odlazak zato što smatramo da je danasnja poseta jednog od najznačajnih zvaničnika sveta našoj zemlji od izuzetnog značaja za tradicionalno prijateljstvo dva naroda, ali i od velikog značaja za dalji razvoj svestrane saradnje dveju zemalja, kako u ekonomskom tako i u politickom smislu- naveo je on.

Oprečni podaci o broju Nišlija koji dolaze na doček Putina 2
Foto: Vesna Todorović

Čelnici gradskih opština i javnih preduzeća takođe su negirali da su vršili bilo kakav pritisak na radnike da odu na miting „u čast“ Putina, ali da su „u slučaju da se za to odluče“ mogli da dobiju slobodan dan. Predstavnici gradske opštine Medijana i javnog preduzeća „NišStan“ kazali su novinarima da su njihovi zaposleni mogli dobrovoljno da odu za Beograd, ali da im je zbog današnjeg odustva sa posla „odbijen jedan dan od godišnjeg odmora“.

Pojedini radnici zaposleni u javnom sektoru, koji su želeli da ostanu aninimni, međutim, kazali su za naš list da na njih „jeste vršen pritisak“ od strane rukovodilaca i zaposlenih koji su uglavnom pripadnici SNS-a da danas idu za Beograd. Prema njihovim rečima, odlazak im je predstavljen kao „obaveza“, a oglušivanje o nju moglo bi da ima i ozbiljne posledice. Pritisku su naročito bili izloženi zaposleni na određeno vreme, a nekima od njih je jasno rečeno da im posao zavisi i od ovakvih stvari, koje „pokazuju njihov odnos prema državi“, rekli su naši sagovornici.

Sve detalje o poseti Putina Srbiji možete da pratite na ovom linku.