Foto: EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU / POOL

Sredstva mađarske vlade uložena su preko Fudbalskog saveza te zemlje u bačkotopolskog drugoligaša TSC koji bi, kako spekulišu mađarski i ovdašnji mediji, mogao da postane rasadnik talenata za Felčut, tim iz rodnog mesta Viktora Orbana.

“Pa našem klubu je dao, nekome mora da da, pa eto dao je nama. Mi smo bili ti srećnici”, kaže za Radio Slobodna Evropa Janoš Žemberi, predsednik Fudbalskog kluba TSC.

Vojvođanski Mađari na Orbanovom referendumu

Projekat, za srpske uslove, ogromne mađarske donacije obuhvata i izgradnju centralnog terena na mestu starog stadiona u Bačkoj Topoli, u okviru savremenog fudbalskog kompleksa TSC koji u svom sastavu ima četiri fudbalska terena i sadržaje za smeštaj i rad sa mladim igračima. TSC Bačka Topola igra u Prvoj ligi Srbije koja je po rangu odmah ispod takmičenja u kom su najpoznatiji beogradski fudbalski klubovi Partizan i Crvena zvezda.

Svaka pomoć Mađarske dobro je došla u Srbiji, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE), Zoltan Nemet, zamenik glavnog urednika novosadskog dnevnika na mađarskom jeziku Magyar Szo (Mađar So).

“To se ne pravi samo za Mađare. U toj akademiji fudbal će igrati srpska, rumunska i sva ostala deca… Ne vidim da bi Orban sa tim pomoćima ovde u Srbiji želeo nekako da utiče na politiku. Ne verujem da su politički razlozi suština tih pomoći, jer to bi bilo previše para za takav cilj”, naveo je Nemet.

Odlukom Vlade Viktora Orbana, koji je između ostalog zbog tvrdokornog stava prema migrantima poslednjih godina došao u sukob sa vodećim članicama Evropske unije, još 2015. određen je trogodišnji paket bespovratne pomoći vredne 160 miliona evra mađarskoj manjini u Vojvodini.

“Zbilja ostaje upitno šta je motiv da se u fudbalski klub uloži toliki novac. Ja bih ipak rekla da ta donacija možda i nije slučajna i da na ovakav način vlada Viktora Orbana želi da pomogne aktuelnoj vlasti u Beogradu da u kontekstu sadašnjih političkih prilika taj deo Vojvodine lakše proguta ono što ona mora da učini, a to je priznanje Kosova”, smatra Jelena Perković, saradnica nevladinog Centra za regionalizam.

U listu Magyar Szo podsećaju da je, prema poslednjem popisu, pre sedam godina u Vojvodini bilo 230.000 Mađara, a da ih po sadašnjim procenama ima manje od 200.000, pa smatraju da je jedna od pozitivnih strana finansijske pomoći Budimpešte dijaspori da se smanji odlazak mladih iz Srbije.

Kristina Molnar i Zoltan Sabo, građani mađarske nacionalnosti Novog Sada i sedamdeset kilometara od glavnog grada Vojvodine udaljene Ade, rekli su dopisnicima RSE Maji Leđenac i Norbertu Šinkoviću šta misle o ovakvim inicijativama.

“Ne vidim iskrene ambicije da se poboljša stanje vojvođanskih Mađara, osim neke njihove licemerne želje da dobiju više biračkog tela i da pojačaju ekonomiju svojih tajkuna. Smatram da te ekonomske mere preterano ne doprinose stanovništvu, nego da to oni više koriste za neku svoju promociju”, rekla je Molnar.

“Čini se da mađarska vlada zarad svojih političkih poena radi neke stvari. Iz tog ugla možemo da posmatramo i davanje mađarskog državljanstva Mađarima u Vojvodini, čime su dobili svoje verne glasače ali svom narodu nisu pomogli u smislu boljitka, nego su pomogli tako da mogu lakše da se isele u Evropsku uniju. Što se tiče ekonomski i socijalnih mera upućenim prema Mađarima u Vojvodini, mislim da jako mali deo mađarske zajednice od njih oseća boljitak”, rekao je Sabo.

Vojvođanski Mađari za Orbana

Prema pisanju pojedinih mađarskih medija, koje je prenela srpska štampa, akademija u Bačkoj Topoli biće i baza iz koje će mladi asovi odlaziti u mađarski FK Felčut, čiji osnivač je Viktor Orban, klub koji igra na novoizgrađenom velelepnom stadionu u rodnom selu mađarskog premijera, a donaciji je navodno doprinelo i lično poznanstvo Orbana i prvog čoveka bačkotopolskog TSC-a.

Janoš Žemberi, predsednik FK TSC, tvrdi da o politici nema ni reči.

“Osim Viktora Orbana, koji dolazi ispred mađarske Vlade koja nam je donirala novac preko Fudbalskog saveza Mađarske, na otvaranju akademije biće ljudi iz jednog i drugog fudbalskog saveza. Stvarno gledamo da bude sportska priča. Trudimo se da tako bude i nadamo se da će i ostati samo sportska priča”, kaže Žemberi.

Prema podacima Centra za regionalizam, u protekle tri godine Republika Mađarska uložila je više od 11 miliona evra u dijasporu u Vojvodini, samo 2017. skoro pet miliona, čija distribucija uglavnom ide preko Fondacije Prosperitat u kojoj su i kadrovi Saveza vojvođanskih Mađara, partije koja podržava aktuelnu Vladu Srbije koju predvodi Srpska napredna stranka i čiji lider Ištvan Pastor je predsednik Skupštine Vojvodine.