Osetljive grupe posebno ugrožene u vreme pandemije 1Foto: EU SHAI / Printscreen

Glavni zaključak okruglog stola, koji je pratilo preko 130 učesnika, jeste da je izazovan i nepovoljan položaj pripradnika osetljivih društvenih grupa još dodatno pogoršan u vreme aktuelne zdravstvene krize i da donošenje odluka o merama zaštite stanovništva mora uključivati i predstavnike osetljivih grupa.

Među učesnicima bili su predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, lokalnih samouprava, nacionalnih i lokalnih institucija i organizacija civilnog društva koje se bave smanjenjem siromaštva, promovisanjem i zaštitom prava osetljivih grupa.

Učesnici su se složili da je tokom pandemije posebno značajna bila pomoć međunarodnih i domaćih organizacija u vidu obezbeđivanja paketa pomoći, finansijske podrške servisima za osetljive društvene grupe, kao i zaštitne opreme.

Uvodničari su istakli da se Evropska unija brzo prilagodila i uputila pomoć zdravstvenom sistemu Srbije, ali da nije zaboravila ni na osetljive grupe. Do sada su najviše pomogli romskoj zajednici tako što su obezbedili pakete hrane i sanitarnih sredstava, ali u narednom periodu može se očekivati i pomoć za ostale osetljive druš’tvene grupe.

Osetljive grupe posebno ugrožene u vreme pandemije 2

Okrugli sto „Uticaj kovida19 na socijalnu inkluziju osetljivih grupa” organizovan je u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Današnji događaj je bio prilika i da se lokalne samouprave informišu o merama aktivne inkluzije koje mogu predvideti u svojim prijavama na poziv za podnošenje projekata koji ovaj Program raspisuje u novembru 2020. godine.

‘’Današnja diskusija je bila izuzetno korisna svim učesnicima jer smo saznali neposredno iskustvo pripadnika romske zajednice, osoba sa invalididtetom, žena žrtava porodičnog nasilja i dece i mladih bez roditeljskog staranja u vreme pandemije kovida19. Ohrabrujuće je i što smo razmenili primere dobre prakse tj. kako su uz kreativnost i posvećenost neke postojeće socijalne usluge našle svoj put do korisnika, a osmišljene su i nove. Nadam se da će upravo ti primeri motivisati lokalne samouprave da nam pošalju svoje predloge projekata za socijano stanovanje i komplementarne mere aktivne inkluzije za najosetljivije članove svojih lokalnih zajednica’’, istakla je Dragana Milošević, predstavnica UNOPS-a i menadžerka Programa.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.