Osmoro kažnjeno zbog prekršaja o ograničenju automobilskog saobraćaja 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Ozbiljna borba između sovjetskih i finskih trupa u oblastima severno od Ladoge, prenosi Pravda. Finske trupe su održale svoje položaje iako su Rusi napadali velikom žestinom napadali, tako da su im se suprotstavile i krenule u protivnapad.

Tom prilikom, uništeno je više sovjetskih tenkova. Dok je u nemačkoj štampi stav prema ovom pitanju rezervisan, junačka borba Finske sa napadačem izaziva divljenje britanske štampe.

Takođe, američki Crveni krs uputio je finskoj 10 hiljada dolara kao vid pomoći. Predsednik finske vlade gospodin Riti za “Pti Parizjen” izjavio je da se nada u mirno rešenje sukoba i to da Rusija neće okupirati čitavu finsku teritoriju.

Osmoro kažnjeno zbog prekršaja o ograničenju automobilskog saobraćaja 2

Novi železnički most na Savi kod Zagreba pušten je u saobraćaj, prenosi Pravda. Otvaranju su prisustvovali predsednik vlade Dragiša Cvetković, potpredsednik vlade Vlatko Maček, ban Ivan Šubašić kao i ostali zvaničnici.

Stari most koji je bio u upotrebi 77 godina dotrajao je i više nije bio bezbedan za upotrebu. Njegova izgradnja koštala je 36,5 miliona dinara, a on sam ima raspon od 306 metara. Izgradnja gvozdene konstrukcije poverena je Prvoj fabrici strojeva i vagona u Slavonskom Brodu. On predstavlja veliko nacionalno tehničko delo, jer je rezultat rada jugoslovenskih projektanata i izvođača.

Otkriven je spomenik pesniku Milanu Rakiću, piše Pravda. On se nalazi na malom skveru pred ulazom u Kalemegdan, a inicijativu za podizanje spomenika koji je izradio vajar Toma Rosandić pokrenuli su pesnikovi prijatelji.

Dragiša Vasić u ime Akademije nauka i umetnosti, izjavio je da je Milan Rakić ušao u red najvećih srpskih pesnika. On je srpskoj književnosti pružio stihove koji su jedni od najsavršenijih, a takođe je obnovio srpsku rodoljubivu poeziju.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Vreme prenosi molbu jednog čitaoca koji ukazuje na rupe na zemunskom korzou. Kako kaže, ima ih duž celog korzoa, a kako je kišovito vreme one se napune vodom, pa se moraju preskakati što je posebno nezgodno za večernje šetanje. Takođe, bilo bi korisno srediti ih što pre, jer puno stranaca ovih dana šeta Zemunom.

Osmoro kažnjeno zbog prekršaja o ograničenju automobilskog saobraćaja 3

Osam lica kažnjeno sa po 5.000 dinara i mesec dana zatvora zbog prekršaja Naredbe o ograničenju automobilskog saobraćaja, piše Vreme. Naime, oni su koristili privatne putničke i motocikle u vremenu kada je njihova upotreba bila zabranjena.

Zabrana je stupila na snagu usled nedostatka benzina i potrebe njegove štednje. Nadležni apeluju na građane da se pridržavaju Naredbe kako se kažnjavanja ne bi nastavila.

Vreme piše i o zahtevima ratnih invalida koji su zbog bolesti svrstani u ovu kategoriju. Konferencija je održana u kafani “Kod strica” i bila je dobro posećena. Od nadležnih se traže izmena uredbe iz 1938. godine kao i poboljšanje stanja invalida.

Neki od zahteva su da se prava bolesnih invalida izjednače sa ranjenim invalidima, da im se prizna 35 godina službe kojom će ostvariti pravo na penzije, traže da im se izdaje i invalidna penzija koja je nekima obustavljena kada su dobili zemlju po novoj agrarnoj reformi. Takođe, izabrana je delegacija koja će ovu rezoluciju predati nadležnima.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.