Foto: Putevi Srbije / Arhiva

Očekuje se usporen saobraćaj, a najviše snega je palo u zapadnim, jugozapadnim, južnim i centralnim krajevima naše zemlje.Za mnoge poslednji neradni dan u okviru novogodišnjih i Božićnih prazika, sigurno će doneti pojačan saobraćaj, pre svega na autoputevima, ali i ostalima frekventnijim putnim pravcima, navodi se u saopštenju AMSS.

Prema vremenskoj prognozi na severu se ujutro očekuje postepeno razvedravanje, i to prvo u Banata. Tokom dana se prognozira pretežno sunčano vreme. U ostalim krajevima oblačno, mestimično sa slabim snegom, osim u Negotinskoj Krajini gde će biti suvo. Posle podne prestanak padavina i delimično razvedravanje i u ovim krajevima. Vetar slab i umeren severozapadni, na istoku i u planinskim predelima povremeno jak, posle podne u slabljenju. Najviša temperatura od -6 do 0, u Negotinskoj Krajini oko 1 °C, navodi RHMZ.

Zbog radova na sanaciji – stabilizaciji useka puta i odstranjivanju stenske mase na lokalitetu Liška stena, na deonici Kratovska stena – Lučani, na državnom putu II A reda broj 181, saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila. Kretanje vozila će se regulisati semaforom, saopštio je AMSS.

Od 29. decembra počela je druga faza radova koji će se obavljati do daljeg  na drž. putu IB reda broj 22, na deonici između postojećeg mosta na reci Kačer i nadvožnjaka preko AP E-763, Beograd -Južni Jadran, u zoni raskrsnice za mesto Brančić. Saobracaj će se odvijati naizmeničnim propustanjem vozila.

Na snazi izmena režima saobraćaja na delu državnog puta II A reda broj 148, kod mesta Mislođin, od državnog puta I B reda broj 26 do zone ukrštanja trase auto-puta E763 i državnog puta II A reda broj 148. Saobraćaj se preusmerava na novoizgrađenu „Devijaciju 1“ (nova veza između državnog puta II A reda broj 148 i državnog puta I B reda broj 26). Za vreme izvođenja radova, saobraćaj se odvija dvosmerno.

Zbog radova na rehabilitaciji puta, saobraćaj je obustavljen na deonici Malošište – Brestovac, na delu drž. puta II A reda broj 158. Alternativni putni pravac za vreme izvođenja radova je preko mesta Doljevac.

Neprohodni su sledeći putni pravci III prioriteta/C kategorije održavanja: II A-197   Kaona – Granica PZP Čačak/Ivanjica (Livade) II A-198   Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar – Odvraćenica – Preko Brdo II A-198   Raška – Kuti – Granica PZP Novi Pazar/Ivanjica II B-356   Granica PZP Valjevo/Čačak – Srezojevci – Trbušani II B-357   Granica PZP Beograd/Čačak (Rajac) – Beršići

Prema poslednjim informacijama dobijenih od JP „Putevi Srbije“ na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

U Srbiji će sutra ujutro biti pretežno vedro i veoma hladno uz umeren i jak mraz i temperaturu od minus 18 do minus osam stepeni, dok će u toku dana sa severozapada postepeno stići naoblačenje sa slabim snegom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Usled porasta temperature u toku dana, na severu i zapadu Srbije sneg će mestimično preći u kišu koja će se lokalno lediti na tlu. Na istoku i jugoistoku veći deo sutrašnjeg dana biće suvo.

Duvaće slab i umeren vetar, u skretanju na južni i jugozapadni, na jugu Banata i u planinskim predelima kratkotrajno jak. Najniža temperatura biće od minus 18 do minus osam, a najviša od minus pet do tri stepena Celzijusa.

U Beogradu će ujutro biti pretežno vedro i veoma hladno sa umerenim i jakim mrazem. U toku dana biće postepeno naoblačenje, posle podne povremeno sa slabim snegom koji će uveče i u toku noći uz porast temperature preći u susnežicu i kišu, lokalno uz poledicu.

Duvaće slab i umeren južni vetar. Najniža temperatura biće oko minus osam, na periferiji grada i do minus 15, a najviša oko jedan stepen Celzijusa.

U Srbiji će naredne sedmice biti pretežno oblačno i hladno, povremeno sa snegom. U sredu i četvrtak na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije očekuje se obilan sneg i značajno povećanje visine snežnog pokrivača.

Kiša i sneg uz lokalnu poledicu mogući su na severu Srbije u sredu ujutro i pre podne, a za dane vikenda i početkom naredne sedmice ponegde i u ostalim krajevima nižim od 500 metara.

Ekipe putara su na terenu i spremne su da reaguju po potrebi.

Vozačima savetujemo da koriste zimske pneumatike, poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu, navodi se u saopštenju „Puteva Srbije“.

JP „Putevi Srbije“ apeluje da svi učesnici u saobraćaju budu posebno oprezni prilikom vožnje i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer se, prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u toku noći ponedeljak na utorak  i sutra ujutro na području Srbije, očekujeumeren i jak mraz. Na širem području Beograda, očekuje se jak mraz.

Povezani tekstovi