Otvoren račun za pomoć kragujevačkom novinaru Miroslavu Jovanoviću 1Ilustracija Foto: Brotin Biswas

Penzionisanom novinaru Miroslavu Jovanoviću preti oduzimanje kuće ili dve trećine penzije narednih pet do sedam godina zbog naplate duga od oko 1.500.000 dinara njegovom bivšem preduzeću koje je u stečaju.

Novčani prilozi se mogu uplatiti na račun: Komercijalna banka 205-0000000265720-74, primalac: UG Res publika, Kragujevac, svrha uplate: donacija za Miroslava Jovanovića

Apelacioni sud je nedavno naložio Jovanoviću da plati 820.000 dinara izdavačkom preduzeću AD „Svetlost“, u kojem je radio 30 godina, te 185.000 dinara za sudske troškove, plus pripadajuće kamate od 2014. godine.

Jovanović je tužen za naknadu duga, pošto je preduzeće „AD Svetlost“ u celosti isplatilo novčane kazne po osnovu sudskih procesa vođenih zbog dva teksta i jednog pisma čitaoca, koji su objavljeni 2004. i 2007. godine, u vreme kada je on bio odgovorni urednik.

Preduzeće AD „Svetlost“ je u međuvremenu zatvoreno, pošto je nakon raskida ugovora o privatizaciji 2011. godine, ubrzo otišlo u stečaj.

Jovanoviću preostaje mogućnost da se na presudu žali Kasacionom sudu, ali nova žalba ne odlaže izvršenje naplate.

Jovanović je ceo radni vek proveo u novinarstvu.

Bio je dugogodišnji urednik „Svetlosti“, a zatim „Kragujevačkih novina“, ali je zbog loše finansijske situacije u tom mediju, prošle godine penziju dočekao na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.