Osnivač Kraljevskog reda vitezova Zoran Hadži Mrđenović istakao je da su poruke koje se danas šalju sa Kalemegdana najviše namenjene deci.

On je prisutne upoznao sa gostima koji su stigli iz inostranstva, pa su posetioci mogli da vide ruske husare, ali i srednjovekovne ratnike iz Poljske i Belgije.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je „da danas možemo da vidimo kako je Beograd izgledao početkom 15. veka kada ga je despot Stefan Lazarević postavio za prestonicu“, prenosi gradski Sekretarijat za informisanje.

„Kalemegdan je u tom periodu bio mesto na kojem su se okupljali evropski vitezovi najvišeg reda. Despot Stefan Lazarević je bio predvodnik viteškog reda Zmaja i jedan od najvažnijih i najperspektivnijih vitezova tog doba“, rekao je Mladenović.

Marija Mijić iz JP „Beogradska tvrđava“ je podsetila da se ove godine Vitez fest peti put održava na Kalemehdanu. Ona je istakla da je kalemegdanska tvrđava najbolje mesto za dočaravanje srednjovekovnog vremena i običaja.

Srednjovekovnim običajima i tradiciji pridružili su se i pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su tradicionalno bili veoma zanimljivi najmlađim posetiocima.