Foto: Fonet / Marija Đoković

Bandić je istakao da nije znao da je Marković bio prijatelj srpskog kriminalca i ratnog profitera Željka Ražnatovića Arkana, koji je tokom devedesetih komandovao paravojnom formacijom „Srpska dobrovoljačka garda“, poznatijom kao „Arkanovi tigrovi“. Marković je kao Ražnatovićem saradnik, zajedno s njim 1993. godine osnivao Stranku srpskog jedinstva.

Bandićevo izvinjenje je usledilo nakon reakcije hrvatskih političara, veterana i branitelja, a na najnovija dešavanja povodom njegove posete Zagrebu, Dragan Marković Palma je za Danas kratko rekao ostaje pri svemu onome što je već izjavio u prestonici Hrvatske, uputivši nas na video prilog portala Informer okačen na Jutjubu. U tom prilogu, Palma na pitanja hrvatskih novinara o dešavanjima iz devedesetih odgovara da ne želi da govori o prošlosti, već samo o budućnosti.

Kako je pre nekoliko dana javio N1, a preneli brojni mediji u Srbiji i Hrvatskoj, lider JS je u Zagrebu, posle sastanka s gradonačelnikom Bandićem, izjavio da da nije imao nikakve veze s ratom u Hrvatskoj, da nije bio vojnik i da nije bio u Arkanovim „Tigrovima“, naglašavajući da želi da „gleda u budućnost, a ne u prošlost“.

Anita Mitić iz Liberalno demokratske partije i nekadašnja direktorka Inicijative mlade za ljudska prava ističe za Danas, da bi volela da je Palma odavno na marginama političkog života i da više nikada ne ide ni u jednu zvaničnu posetu, „ali nažalost realnost je drugačija“.

– Palma je u Zagrebu pozvao na mir i na saradnju, ali ni jednog trenutka se nije osvrnuo na to zbog čega se ta saradnja prekinula i koja je njegova uloga u tome bila. I sve dok temu rata devedesetih naši političari ne budu pokretali, plašim se da će svaki poziv na saradnju biti samo prazna priča, naglašava Mitić. Prema njenim rečima, nije prvi put da su veterani i branitelji vrlo uticajni u Hrvatskoj politici.

– Setimo se samo slučaja Bajaga pre nekoliko meseci. Daleko od toga da Palmu i Bajagu treba porediti. Ali evidentno je da po istom šablonu branitelji mogu sprečiti Bajagin dolazak u Hrvatsku ili dobiti izvinjenje od gradonačelnika jer je primio Palmu. Njihov politički uticaj je jasan, ukazuje Mitić. Upitana da li ovo može da utiče na odnose dve države, naša sagovornica kaže da su odnosi Srbije i Hrvatske takvi da ih „sve i ništa može poremetiti“.

– Ali svaki problem između Srbije i Hrvatske ima isti koren – gde ste bili i šta ste radili devedesetih. I to je pitanje i za jednu i za drugu stranu. Dok se ne budemo osvrnuli na odgovornost za počinjene zločine, ne možemo ni razgovarati o saradnji i razumevanju, navodi Mitić.

Inače, Bandić je uz izvinjenje poručio da se „Domovinski rat“ završio, da je Hrvatska pobedila, te da su jedine „persone non grata“ u toj zemlji ratni zločinci. „Ako je toliko crn, zašto Palmu policija nije zaustavila na granici i vratila u Srbiju“, upitao je Bandić.

Saradnja Srbije i Hrvatske

Dragan Marković Palma je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa gradonačelnikom Zagreba izjavio da je tema njihovog susreta bila buduća saradnja, te da je predložio Milanu Bandiću da pošalje pet studenta iz Hrvatske u Jagodinu i da će im studiranje biti besplatno. Palma je istakao da je Srbija i Hrvatska treba da naprave onakve odnose kakvi su bili za vreme „stare Jugoslavije“, te da se više „nikada ne desi da neko treba da pogine za svoju državu, već da živi za svoju državu“. Lider Jedinstvene Srbije je dodao da je bilo reči i o kulturnoj i ekonomskoj saradnju, borbi protiv bele kuge i odlasku mladih iz Srbije i Hrvatske.