Pašalić: Postoje slučajevi nehumanog postupanja prema licima lišenim slobode 1Foto: Medija centar

Ustav Srbije i brojni međunarodni instrumenti jemče nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta čoveka i garantuju da niko ne sme biti podvrgnut mučenju ili okrutnom, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju. To podrazumeva da je, podseća Zaštitnik građana, zabranjeno svako namerno nanošenje boli kako bi se od lica, koje je sputano ili zatvoreno, dobila obaveštenja ili priznanja.

Sa takvim pojavama ne sme biti kompromisa i suprotstavljanje svakom obliku surovog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja, važno je ne samo zbog očuvanja međunarodnog kredibiliteta naše zemlje, već je imperativ u očuvanju dostojanstva svih građana i demokratskih osnova naše države”, upozorava Pašalić.

U saopštenju se navodi da je Nacionalni mehanizam za prevenciju torture Zaštitnika građana je u 2018. godini obavio 29 poseta mestima u kojima se nalaze ili se mogu nalaziti lica lišena slobode i tom prilikom uputio 148 preporuka za unapređenje njihovog položaja.

Najveći broj preporuka upućen je posećenim zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i odnosi se na unapređenje materijalnih uslova u kojima lica lišena slobode borave, kao i na unapređenje zdravstvene zaštite i tretmana”, dodaje se u saopštenju.

S obzirom na to da je obilaskom mesta u kojima borave lica lišena slobode uvideo da stepen ostvarivanja njihovih prava uglavnom zavisi od organizatorskih sposobnosti rukovodilaca, Pašalić poručuje da će i u buduće nastaviti praksu obilazaka ustanova, te da neće dozvoliti da se pod izgovorom „objektivnih okolnosti“, pod kojima se najčešće podrazumevaju materijalni i kadrovski resursi, nehumano postupa prema licima lišenim slobode u šta se, u pojedinim slučajevima, i sam uverio.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.