Petogodišnjica projekta "Evropa za građanke i građane" 1

Šef I sektora operacija pri Delegaciji EU u Srbiji Nikolas Bizel istakao je da je Srbija od zemalja kandidata za članstvo u EU najaktivniji učesnik tog programa.

U proteklih pet godina sprovedena su 33 projekata, u kojima je bilo 300 učesnika i predstavnika lokalnih samouprava, a budžet je iznosio dva miliona evra, rekao je Bizel.

Bizel je podsetio da je EU različite programe organizacija civilnog društva podržala sa 30 miliona evra, odnosno podržala je različite programe Vlade Srbije za jačanje dijaloga i saradnje sa organizacijama civilnog društva.

Prema njegovim rečima, proces evropskih integracija je nezamisliv bez dijaloga vlasti sa organizacijama civilnog društva, njihove ekspertize i iskustva.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Žarko Stepanović istakao je da je značaj učešća u programu jačanje kapaciteta i priprema za buduće članstvo u Uniji.

Stepanović je istakao da se kroz takve programe neguju zajednička istorija i vrednosti, a građani se uključuju u kreiranje javnih politika u oblastima koje su od značaja za njihov život.

Poslanica Srpske napredne stranke i članica Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Dušica Stojković rekla je da Srbija, za razliku od drugih država koje pregovaraju o članstvu, ima razvijenu saradnju sa organizacijama civilnog društva, koje su okupljene u Nacionalni konvent.

Kada se razgovara o priključenju, govori se o poglavljima, brojevima i koriste se nerazumljivi strani izrazi, ocenila je ona, zbog čega građanima nije uvek sve najjasnije.

U medijima, nažalost, tema evropskih integracija nije dovoljno prisutna i građani ne mogu da čuju šta su koristi od tog procesa, ponovila je Stojković i dodala da je zato važno učešće u ovakvim programima gde se na neposredan način vide koristi članstva.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Sanja Putnik rekla je da se na brojnim forumima, kao što je nedavni samit u Sofiji, fokus proširenja prebacuje na teren visoke politike i na otvaranje nekih teških bolnih tema.

Program „Evropa za građane i građanke“ na najneposredniji način predstavlja ljudima šta je Evropa i šta znači biti građanin EU.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić naglasio je ulogu lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija, jer se skoro 70 odsto pravnih tekovima upravo primenjuje na nivou opština.

On je ocenio da opšti ciljevi programa doprinose boljem razumevanju EU, njene vrednosti, istorije i različitosti, kao i promociji evropskog građanstva i unapređenju građanskog učešća na nivou Unije.

Godišnji finansijski doprinos koji Srbija uplaćuje kako bi učestvovala u programu iznosi 55.000 evra, a to omogućava organizacijama civilnog društva i opštinama da konkurišu za novac u okviru programa.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.